Τα 5+7 μέτρα που έρχονται σε μισθούς και συντάξεις

«Ανάσα» για χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους τα νέα μέτρα που εξήγγειλαν ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης, παραλαμβάνοντας χθες από τον Γ. Βρούτση τους «καυτούς» φακέλους του υπουργείου.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Σκουρλέτης,οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης θα είναι στον αντίποδα των προηγούμενων, «έξω από τα όρια του στενού κορσέ του Μνημονίου».

«Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για την κοινωνική ασφάλιση, καταργούνται οι διατάξεις και οι δεσμεύσεις του e-mail Χαρδούβελη που οδηγούν σε μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας», τόνισε ο Δ. Στρατούλης παρουσία του υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κουρουμπλή.

Σύμφωνα με την Ημερησία, οι 5+7 αλλαγές που έρχονται σε μισθούς και συντάξεις έχουν ως εξής:

Οι μισθοί

1. Αμεση αποκατάσταση του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (η επαναφορά στην εποχή πριν από το Μνημόνιο σημαίνει την υποχρεωτικότητα ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καθορίζει τα κατώτατα όρια μισθού και ημερομισθίου χωρίς διακρίσεις σε σχέση με την ηλικία και την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες θα υπερισχύουν έναντι των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων) και του θεσμού της Μεσολάβησης και Διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών (χωρίς τα «εμπόδια» που προβλέπει ο νέος νόμος για τον ΟΜΕΔ). Ο Π. Σκουρλέτης, αντί της επαναφοράς με νόμο του κατώτατου μισθού που είχε προβληθεί προεκλογικά, είπε πως «στόχος είναι τα 751 ευρώ». Αργά το απόγευμα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο προς αποφυγή... παρεξηγήσεων, συμπεριλήφθηκε στις δεσμεύσεις η φράση «επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ».

2. Επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις (μείωση των επιτρεπόμενων, ανά μήνα, ορίων σε κάθε επιχείρηση και αναβίωση του υπουργικού «βέτο»).

3. Κατάργηση του νόμου που επιτρέπει την επιστράτευση εργαζομένων.

4. Επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (που έχει απορροφηθεί στον ΟΑΕΔ) και επανασχεδιασμός της στεγαστικής συνδρομής των εργαζομένων.

5. Επαναπρόσληψη εργαζομένων που ήταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και απολύθηκαν. Οι προερχόμενοι από τον τομέα ευθύνης του πρώην υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα αξιοποιηθούν, κατά προτεραιότητα, στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι συντάξεις

1. Σταδιακή «κάλυψη» των απωλειών που έχουν υποστεί οι συντάξεις με πρώτο «συμβολικό» βήμα την επαναφορά της 13ης σύνταξης (δώρο Χριστουγέννων) στις κύριες συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ.

2. Επιβολή νέων πόρων-«φόρων» υπέρ του Ασφαλιστικού με βάση τις προτάσεις που είχε υποβάλει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και θα κληθεί να υλοποιήσει από τη θέση του νέου γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Γ. Ρωμανιάς (ΑΝΕΛ).

3. Κατάργηση της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και της ρήτρας θανάτου (καταβολή μειωμένου ποσού αν ο συνταξιοδοτούμενος επιλέγει να μεταβιβαστεί μετά τον θάνατό του η σύνταξη χηρείας) στις επικουρικές συντάξεις καθώς και της πρόβλεψης για αυξομειώσεις, ανά τρίμηνο, ανάλογα με τα οικονομικά των Ταμείων.

4. Αλλαγή του μαθηματικού τύπου με βάση τον οποίο υπολογίζονται τα εφάπαξ έτσι ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες μειώσεις.

5. Αποποινικοποίηση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης ανακοίνωσε ακόμη ότι θα διευρυνθεί το δικαίωμα επιλογής (περισσότερων από δύο) χαμηλότερων ασφαλιστικών κατηγοριών και ασφαλίστρων και θα αυξηθεί πάνω από τις 20.000 ευρώ το επιτρεπόμενο όριο οφειλής για την καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες.

6. Συνέχιση της καταβολής των αναπηρικών συντάξεων έως ότου οι ενδιαφερόμενοι «περάσουν» από την κρίση των ΚΕΠΑ και επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων για τα ποσοστά αναπηρίας.

7. Επαναχορήγηση της σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ομογενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ