Το Κατάρ σώζει (ξανά) την Τουρκία με στόχο τα ελληνικά Rafale - Τι προβλέπει η συμφωνία

Το Κατάρ σπεύδει να βοηθήσει εκ νέου την Τουρκία, η οποία βλέπει να μεγαλώνει το αεροπορικό πλεονέκτημα της Ελλάδας

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται πως «έπεσαν οι υπογραφές» στη στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και το Κατάρ, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων του Κατάρ στη γειτονική χώρα για πέντε χρόνια, όπως τεχνικό προσωπικό και διαφόρων ειδών αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale.

Μπορεί η Τουρκία να είδε «από πρώτο χέρι» τις ικανότητες των γαλλικών μαχητικών 4++ γενιάς στο πλαίσιο της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «Anatolian Eagle 2021», ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι τα ελληνικά Rafale θα προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα στο Αιγαίο και έτσι προχώρησαν σε συμφωνία με το Κατάρ για να εκπαιδευτούν ακόμα περισσότερο στις περίφημες «ριπές ανέμου». Ωστόσο υπάρχουν κάποιες «δικλείδες ασφαλείας».

Αρχικά, ο ιστότοπος Nordic Monitor είχε δημοσιοποίησει το περιεχόμενο της στρατιωτικής συμφωνίας συνεργασίας των δύο χωρών πριν από μια εβδομάδα περίπου, δίχως ωστόσο να επιβεβαιώνεται η υπογραφή της, κάτι που τελικά ανέφερε η Sözcü και η Haberyildizi πριν από λίγες ώρες.

Tι προβλέπει η συμφωνία


Το Κατάρ θα αναπτύξει στο τουρκικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στο Ικόνιο:

12 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale
9 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage-2000
4 αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών τύπου C-17 Globemaster III
4 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130
7 ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων τύπου AW-129
Δύναμη 250 στρατιωτών, ως τεχνικό προσωπικό
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα του Nordic Monitor, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβίβασε στις 3 Ιουνίου τη συμφωνία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για έγκριση, ενώ ακόμα απέστειλε συνημμένο σημείωμα που εξηγεί ότι η συμφωνία αποσκοπεί στην εκπαίδευση και στην μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας από τους Τούρκους στους πιλότους και στο προσωπικό του Κατάρ.

Ακόμα, η συμφωνία αναφέρει ότι, σε περίπτωση αιτήματος της Τουρκίας, τα αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούν να μεταφέρουν τουρκικά πυρομαχικά, προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια εντός και εκτός της Τουρκίας, αποδεικνύοντας ότι οι δύο χώρες δεν περιορίζονται μόνο στην εκπαίδευση. Η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε χρόνια και θα παρατείνεται αυτόματα για ένα χρόνο κάθε φορά, εκτός εάν ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποσυρθεί.

Τα ελληνικά μαχητικά Rafale και οι «δικλείδες ασφαλείας»


Είναι σαφές ότι η Τουρκία επιθυμεί μέσω της εκπαίδευσης με το Κατάρ, να εξετάσει σε βάθος τα γαλλικά μαχητικά, για να μάθει τις δυνατότητες του, τα χαρακτηριστικά και τα συστήματα λειτουργίας του, ώστε να έχει μια καλή «εικόνα» των αεροσκαφών που αναμένεται να «αντιμετωπίσει» στο Αιγαίο από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Με λίγα λόγια χρησιμοποιεί το Κατάρ, για να προετοιμαστεί απέναντι στα ελληνικά Rafale. Αυτό όμως που δεν λαμβάνουν υπόψη είναι το ποιοτικό στοιχείο των Ελλήνων πιλότων, βραβευμένων από το NATO και με τεράστια και πολύπειρη εμπειρία στο Αιγαίο, που δεν μπορούν να συγκριθούν με τους πιλότους του Κατάρ.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία αυτή ενέχει, σε ένα βαθμό, κινδύνους για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αφού, όπως επισημαίνει το Nordic Monitor, υπάρχουν κάποιες «δικλείδεις ασφαλείας». Ειδικότερα, ο ιστότοπος που έχει στην κατοχή του τη συμφωνία, αναφέρει ότι: «Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ρήτρα, που υπογραμμίζει πως δεν παρακωλύεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από πολυμερείς και διμερείς συμφωνίες, ωστόσο προκύπτουν πολλά προβλήματα κατά την εφαρμογή αυτής».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Για παράδειγμα, εάν οι πιλότοι του Κατάρ θελήσουν να εκπαιδευτούν σε τουρκικά μαχητικά, όπως για παράδειγμα σε F-16 που έχουν κατασκευαστεί από τις ΗΠΑ, πρέπει πρώτα να ληφθεί η άδεια και η έγκριση των ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζουμε ότι το 2017, οι ΗΠΑ απέρριψαν μια τουρκική πρόταση να χρησιμοποιήσουν Πακιστανούς πιλότους για την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ομοίως, η Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ πρέπει να ζητήσει άδεια από τη Γαλλία, ώστε να μπορούν οι Τούρκοι πιλότοι να πετάξουν και να εκπαιδευτούν στα γαλλικά μαχητικά, διότι βάσει της συμφωνίας, πρέπει πάντα να είναι παρών ένας Τούρκος πιλότος στο αεροσκάφος».

Συνεπώς, είναι σημαντικό, το ότι προαπαιτείται η άδεια είτε των Αμερικανών είτε των Γάλλων, για μπορέσουν οι δύο πλευρές να πραγματοποιήσουν τις όποιες προγραμματισμένες ασκήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πτήσεις επιθυμούν, μια λεπτομέρεια η οποία αξίζει προσοχής και θα φανεί στο μέλλον αν πραγματικά θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, στην κίνηση των Τούρκων.

Με πληροφορίες από: Nordic Monitor / Haberyildizi | Φωτογραφίες αρχείου

Πηγή: onalert.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ