Ρωσία: Σχεδιάζει υποχρεωτική αγορά μετοχών με εκπτώσεις - Έντονη ανησυχία στους επενδυτές

Δυτικοί επενδυτές σε ρωσικές εταιρείες προετοιμάζονται για ένα νέο προεδρικό διάταγμα που εξετάζεται στη Μόσχα, το οποίο φοβούνται ότι θα μπορούσε να τους αναγκάσει να πουλήσουν τις μετοχές τους στη ρωσική κυβέρνηση με μεγάλες εκπτώσεις.

Το ενδεχόμενο διάταγμα, το οποίο θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία ένα «υπερπροληπτικό δικαίωμα» να αγοράζει μετοχές στρατηγικών εταιρειών από ξένους μετόχους, σηματοδοτεί το τελευταίο πλήγμα στους επενδυτές που κατέχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία προσπαθεί να περικόψει την ξένη ιδιοκτησία και επιρροή στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, προκαλώντας σαρωτικές κυρώσεις από τη Δύση.

Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν την ακύρωση ειδικών επενδυτικών προγραμμάτων που είχαν αρχικά σχεδιαστεί για την αύξηση της ροής διεθνών κεφαλαίων σε ρωσικές εταιρείες και την παράκαμψη των παγκόσμιων τραπεζών στην εποπτεία αυτών των προγραμμάτων, με αποτέλεσμα ζημίες για ορισμένους επενδυτές και την εξαφάνιση ορισμένων μετοχών που κατείχαν.

Ο Ιβάν Τσεμπέσκοφ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στο Reuters ότι οι τροποποιήσεις σε προεδρικό διάταγμα βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι πιθανές αλλαγές θα μπορούσαν να δώσουν στη ρωσική κυβέρνηση ένα «υπερπροληπτικό δικαίωμα» να αγοράζει μετοχές στρατηγικών εταιρειών από ξένους που εξέρχονται.

"Αυτό το υπερπροληπτικό δικαίωμα θα λειτουργήσει μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με συγκεκριμένες εταιρείες", δήλωσε ο Chebeskov στο περιθώριο ενός οικονομικού φόρουμ στη Μόσχα στις 14 Νοεμβρίου. "Η ακριβής λίστα δεν έχει ακόμη εγκριθεί".


«Η ιδέα ήταν ότι αυτό αφορά μόνο εκείνες τις στρατηγικές εταιρείες στις οποίες το κράτος έχει ήδη μερίδιο», είπε ο Τσεμπέσκοφ. «Δηλαδή, πρόκειται για έναν μάλλον στενό κατάλογο εταιρειών». Ο Τσεμπέσκοφ είπε ότι το διάταγμα είναι απίθανο να δημοσιευθεί πριν από το τέλος του έτους.

Η έλλειψη σαφήνειας και το αβέβαιο χρονοδιάγραμμα υπογραμμίζει την απρόβλεπτη φύση των ρυθμιστικών αλλαγών που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις που επιδιώκουν να προσαρμόσουν την έκθεσή τους στη Ρωσία.

Καθώς και όταν εγκριθεί ένα τέτοιο διάταγμα, οι επενδυτές από χώρες που θεωρούνται εχθρικές προς τη Ρωσία είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση να ανακτήσουν την αξία των ρωσικών συμμετοχών τους, είπαν στο Reuters πέντε διεθνείς επενδυτικοί σύμβουλοι.


Οι αγορές της Μόσχας αναμένεται να αντανακλούν μια έκπτωση τουλάχιστον 50% στην αγοραία αξία της μετοχής της εταιρείας, ανέφεραν οι επενδυτικοί σύμβουλοι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της δανικής ζυθοποιίας Carlsberg ) τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η Ρωσία «έκλεψε» τις δραστηριότητές της, αρνούμενη να συνάψει μια συμφωνία που θα έκανε την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων από τη Μόσχα να φαίνεται νόμιμη. Η Ρωσία είπε ότι διόρισε προσωρινή διοίκηση.

Οι επενδυτές έχουν επίσης λόγους να αμφιβάλλουν ότι η Μόσχα θα πληρώσει σε δολάρια ΗΠΑ. Ο Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα τον Οκτώβριο που υποχρεώνει ορισμένες εξαγωγικές εταιρείες να μετατρέψουν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το ρούβλι.

Ωστόσο, η ρωσική Magnit κατάφερε να αγοράσει πίσω ορισμένες από τις μετοχές του που διατηρούνται στο εξωτερικό, πληρώνοντας σε δολάρια και ευρώ αφού έλαβε την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης. Η τελευταία εξαγορά βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις της Morningstar Direct δείχνουν τα παγκόσμια κεφάλαια που παρακολουθεί τα οποία αναφέρουν έκθεση σε ρωσικές μετοχές είχαν περίπου 42 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καθαρές εκροές τον Σεπτέμβριο, από περίπου 37 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο και περίπου 6,5 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο.
Αυτό συγκρίνεται με καθαρές εκροές περίπου 48 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο του 2022 και 69 εκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ