Siemens -SAP: Το σχέδιο νόμου για τα δεδομένα της ΕΕ θέτει σε κίνδυνο τα εμπορικά μυστικά

 


Το σχέδιο νόμου, που καλύπτει τα δεδομένα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων της ΕΕ, αποτελεί μέρος μιας σειράς νομοθεσίας που στοχεύει να περιορίσει τη δύναμη των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών

 

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής επιχειρηματικού λογισμικού SAP και η γερμανική εταιρεία μηχανικών Siemens ενώθηκαν με τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες στην κριτική των σχεδίων νόμων της ΕΕ σχετικά με τη χρήση δεδομένων που παράγονται από έξυπνα gadget και άλλα καταναλωτικά αγαθά.
Οι χώρες της ΕΕ και οι νομοθέτες της ΕΕ επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες του νόμου για τα δεδομένα, που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι πριν εγκριθεί ως νομοθεσία.

Το σχέδιο νόμου, που καλύπτει τα δεδομένα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων της ΕΕ, αποτελεί μέρος μιας σειράς νομοθεσίας που στοχεύει να περιορίσει τη δύναμη των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και να βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει τους ψηφιακούς και πράσινους στόχους της.

Οι επικρίσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν ότι ο προτεινόμενος νόμος είναι πολύ περιοριστικός, ενώ οι γερμανικές εταιρείες λένε ότι μια διάταξη που αναγκάζει τις εταιρείες να μοιράζονται δεδομένα με τρίτους για να παρέχουν υπηρεσίες aftermarket ή άλλες υπηρεσίες που βασίζονται σε δεδομένα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο εμπορικά μυστικά.

«Κινδυνεύει να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα επιβάλλοντας την ανταλλαγή δεδομένων –συμπεριλαμβανομένης της βασικής τεχνογνωσίας και δεδομένων σχεδιασμού– όχι μόνο με τον χρήστη, αλλά και με τρίτους», έγραψαν οι εταιρείες σε κοινή επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσία της ΕΕ Margrethe Vestager και του επικεφαλή της βιομηχανίας ΕΕ Thierry Breton

«Ουσιαστικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι εταιρείες της ΕΕ θα πρέπει να αποκαλύπτουν δεδομένα σε ανταγωνιστές τρίτων χωρών, ιδίως σε αυτούς που δεν δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και έναντι των οποίων οι διασφαλίσεις του νόμου για τα δεδομένα θα ήταν αναποτελεσματικές», ανέφεραν.
Μεταξύ των υπογραφόντων της επιστολής της 4ης Μαΐου και που είδε το Reuters, περιλαμβάνονται τα διευθυντικά στελέχη των δύο εταιρειών, η Siemens Healthineers, η γερμανική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Brainlab, η γερμανική εταιρεία λογισμικού DATEV και η ομάδα λόμπι DIGITALEUROPE.

Η επιστολή ζητούσε διασφαλίσεις που θα επιτρέπουν στις εταιρείες να αρνούνται αιτήματα κοινής χρήσης δεδομένων όπου τα εμπορικά μυστικά, η κυβερνοασφάλεια, η υγεία και η ασφάλεια διατρέχουν κίνδυνο και ότι το πεδίο εφαρμογής των συσκευών που καλύπτονται από τη νομοθεσία δεν πρέπει να επεκταθεί.

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε τη λήψη της επιστολής, λέγοντας ότι κατανοεί τη σημασία των εμπορικών μυστικών, αλλά ότι οι εταιρείες δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν ως πρόσχημα.

"Ο νόμος για τα δεδομένα δεν προσπαθεί να αλλάξει την ευρωπαϊκή ή την εθνική νομοθεσία για τα εμπορικά απόρρητα. Ωστόσο, είναι σημαντικό τα εμπορικά μυστικά να μην χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να μην κοινοποιούνται δεδομένα", δήλωσε ο Γιοχάνες Μπαρκ σε συνέντευξη Τύπου.
"Πρέπει να βρούμε την ισορροπία εκεί. Και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε με την πρόταση για τον Νόμο για τα Δεδομένα. Υπάρχουν διασφαλίσεις, επομένως οι συμβατικές και τεχνικές προστασίες ορίζονται στον νόμο για τα δεδομένα", είπε.

Όσον αφορά μια διάταξη που επιτρέπει στους πελάτες να εναλλάσσονται μεταξύ διαφορετικών παρόχων cloud, οι εταιρείες είπαν ότι η νομοθεσία πρέπει να διατηρήσει τη συμβατική ελευθερία επιτρέποντας στους πελάτες και τους παρόχους να συμφωνούν για συμβάσεις που λειτουργούν καλύτερα για κάθε επιχειρηματική περίπτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ