Συνεργασία ΕΦΕΤ και αρτοποιών για τη μείωση του αλατιού στο ψωμί

Σε κοινές δράσεις με τη Διεύθυνση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων για μείωση του αλατιού στο ψωμί συμφώνησε η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος.
Η μείωση του αλατιού αποτελεί προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διότι οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καταναλώνουν περισσότερο αλάτι από όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία, αναφέρει ο ΕΦΕΤ σε σημερινό δελτίο τύπου.
Και συνεχίζει: Το αλάτι στα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι πάντα αντιληπτό από τον καταναλωτή, ειδικά σε εκείνα που δεν έχουν αλμυρή γεύση.
Παραδείγματα τροφίμων που δεν γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι περιέχουν αλάτι είναι το ψωμί, τα αρτοπαρασκευάσματα, καθώς και πλήθος άλλων επεξεργασμένων τροφίμων. Για το λόγο αυτό, σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται συστηματικές προσπάθειες – τόσο από τα αναπτυγμένα όσο και από τα αναπτυσσόμενα κράτη – μείωσης του αλατιού σε επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες.
Το ψωμί αποτελεί παραδοσιακά τη βάση της Ελληνικής Μεσογειακής διατροφής και δεν λείπει από το τραπέζι των περισσότερων. Έχοντας ως γνώμονα ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικών επεισοδίων, ο κλάδος των αρτοποιών είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο θέμα αυτό και έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση της χρήσης αλατιού για την παρασκευή ψωμιού με λιγότερο αλάτι προς όφελος της υγείας του Έλληνα.
Συμφωνήθηκε δε να δεσμευτεί μέσω Πρωτοκόλλου Συνεργασία μεταξύ του ΕΦΕΤ και Ο.Α.Ε., που θα προσβλέπει σε συγκεκριμένες δράσεις και στόχους, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση χρήσης αλατιού στο ψωμί.
Το πνεύμα καλής συνεργασίας και στήριξης μεταξύ φορέων του δημοσίου και των επιχειρήσεων τροφίμων αποτελεί παράδειγμα ορθών πρακτικών με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του Έλληνα.
Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο ουσιαστικής παρέμβασής του για τη βελτίωση της υγείας των καταναλωτών, θα εντείνει και θα συστηματοποιήσει τις δράσεις του, για την επίτευξη του τελικού στόχου, που είναι η μείωση της πρόσληψης αλατιού από τον έλληνα καταναλωτή, καταλήγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιαν Κάρας: Δυναμικό το ξεκίνημα της χρονιάς - Ο ΟΠΑΠ θα ανταποκριθεί στις προβλέψεις για το 2025
Tα καταστήματα ΟΠΑΠ συνεχίζουν να εξελίσσονται ως προορισμοί προσιτής διασκέδασης και κοινωνικής συνάθροισης
Helleniq Energy: "Πράσινο φώς" από Επιτροπή Ανταγωνισμού για αποκλειστικό έλεγχο της Elpedison
Αποφαίνεται ότι δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας…
Ελληνικές επιχειρήσεις: Αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις, μειώθηκαν οι ενάρξεις λειτουργίας στο α’ τρίμηνο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
CNL Capital: Διανομή καθαρού μερίσματος 0,40 ερώ ανά μετοχή
Το μέρισμα θα αρχίσει να καταβάλλεται από την Τρίτη, 10 Ιουνίου 2025
LAMDA Development: Ενοποιημένα κέρδη EBITDA €17,4 εκατ. - Νέα ιστορικά για μαρίνες - εμπορικά κέντρα
Σε 1,2 δισ. τα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό
ΟΠΑΠ: Στα 123,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά έσοδα το α' τρίμηνο αυξημένα κατά 8,9% - Το μήνυμα Κάρας
Στα 595 εκατ. ευρώ τα έσοδα
Οι Ξενοδόχοι Ελλάδος κατά της Booking – Τι ζητούν
Τα τελευταία 20 χρόνια, οι ρήτρες ισοτιμίας έθεσαν τα ελληνικά ξενοδοχεία σε σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Aegean: Αύξηση 14% του κύκλου εργασιών το α’ τρίμηνο – EBITDA 43,8 εκατ. ευρώ
€6,6 εκατ. Ζημίες μετά από Φόρους από €21,0 εκατ. ζημίες την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
Cenergy Holdings: Αύξηση πωλήσεων 23% στο πρώτο τρίμηνο 2025 - Στα 3,4 δισ. το ανεκτέλεστο
Αύξηση 74% των καθαρών κερδών
Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΛΤΑ - Alpha Bank για παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
H συνεργασία δημιουργεί νέες πηγές ρευστότητας και εσόδων και για τα δύο μέρη, ενώ προβλέπει…
Fourlis: Στα 118,2 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο - Ο ρόλος της Trade Estates
Καθαρά κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ
Υπερταμείο: Σύμβαση 61,35 εκατ. ευρώ με τη ΜΕΤΚΑ για επισκευές στεγάστρων του ΟΑΚΑ
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 14 μηνών