«Λεφτά (για τις ελληνικές επιχειρήσεις) υπάρχουν» - Τι λέει ο διευθυντής της ΕΤΕπ

Χρηματοδοτήσεις στα επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα χωρίς όριο, ξεκίνησε από φέτος η ΕΤΕπ προσκαλώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταθέσουν τα επενδυτικά τους πλάνα και εφόσον εγκριθούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση 50%.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Ο κ. Νίκολας Τζένετ, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕπ, ηγείται εδώ και 2 μήνες μιας ομάδας 30 στελεχών με αρμοδιότητα την εξέταση και την έγκριση χρηματοδοτήσεων σε ελληνικές επενδύσεις. Ο κ. Τζένετ μιλάει στο MoneyPro για την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας πολύτιμη ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Χωρίς όριο στον αριθμό των επιχειρήσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, αφού o ο μόνος περιορισμός είναι να πληρούν τα κριτήρια.



Ηγείσθε του «Investment Team for Greece» της ειδικής ομάδας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα. Τι αλλάζει φέτος στη δράση σας και ποια είναι η αποστολή σας;
Θέλουμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη μέσω των χρηματοδοτήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο άμεσος στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε το σχέδιο Γιούνκερ στην Ελλάδα και να συμβάλουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και στο να συνδιαμορφώσουμε τα επιχειρηματικά σχέδια. Έχουμε κεφάλαια να μοιράσουμε και θέλουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να έρθουν να τα πάρουν.

Η τράπεζα πήρε τη στρατηγική απόφαση από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση να προσθέσει από φέτος στις δράσεις της και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Αυτό άλλαξε φέτος. Δημιουργήσαμε την ομάδα «Investment Team for Greece» και με δύο φορείς, την European Investment Bank και το European Investment Fund που χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες για να δανειοδοτούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε με ρευστότητα την ελληνική οικονομία.

Σήμερα είμαστε 30 άτομα σε Αθήνα και Λουξεμβούργο που ασχολούμαστε με την Ελλάδα και με τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Θέλουμε να είμαστε διαθέσιμοι στις υγιείς εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν και συμβουλευτικά ακόμη και στη διαμόρφωση του business plan. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν. Αν μέχρι σήμερα η ανεύρεση κεφαλαίων και το χρηματοοικονομικό κόστος ήταν ένα εμπόδιο, σήμερα αυτό το βγάζουμε από το τραπέζι.

Πόσα επιχειρηματικά σχέδια μπορείτε να χρηματοδοτήσετε; Ηδη πραγματοποιήθηκε η συμφωνία με την Creta Farms. Θα ακολουθήσουν κι άλλες;

Ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων που θα εγκριθούν δεν είναι συγκεκριμένος, ούτε υπάρχει ένα όριο στις επιχειρήσεις και τα επενδυτικά πλάνα που μπορούν να επιλεγούν. O αριθμός αυτός εξαρτάται απόλυτα από την αγορά και από τη διάθεση των Ελλήνων επιχειρηματιών να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Αν αύριο έρθουν 20 καλά επιχειρηματικά σχέδια θα χρηματοδοτηθούν και τα 20. Δεν υπάρχει όριο για την ελληνική αγορά γιατί τα μεγέθη της είναι μικρά, ο μόνος περιορισμός είναι η ποιότητα του επενδυτικού πλάνου.

Εμείς χρηματοδοτούμε το 50% της επένδυσης με μίνιμουμ επένδυσης τα 15 εκ. ευρώ. Οσο περισσότερα επιχειρηματικά σχέδια είναι κατάλληλα, τόσο περισσότερα και θα χρηματοδοτηθούν. Το σημαντικό όμως είναι να θέλουν και να αποφασίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν και να εμφανίσουν ένα σοβαρό και βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο.

Αυτή την εποχή καταλαβαίνουμε είναι δύσκολο ένας επιχειρηματίας να επενδύσει για δυο λόγους. α) Είναι δύσκολο να βρεθεί ευκαιρία στην αγορά β) Γιατί υπάρχει έλλειψη ρευστότητας. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον επιχειρηματία στο δεύτερο πρόβλημά του, χρηματοδοτώντας το 50% της επένδυσής του εκείνος όμως πρέπει να έχει λύσει το πρώτο, να έχει βρει το αποδοτικό επενδυτικό σχέδιο και βέβαια να μπορεί να καταβάλει τα μισά κεφάλαια της επένδυσης. Μας έχουν προσεγγίσει ήδη κάποιες ελληνικές εταιρείες και έχουμε ξεκινήσει τις επαφές και από αυτές κάποιες συμφωνίες θα ολοκληρωθούν, κάποιες όχι με μόνο κριτήριο το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Ακολουθούμε best banking practices και σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς αξιολογούμε τα επενδυτικά πλάνα.

Τι γίνεται με τα επιτόκια; Είναι ελκυστικά;

Το τελικό επιτόκιο του κάθε δανείου εξαρτάται από το ρίσκο της επένδυσης. Ξεκινάμε όμως από ένα βασικό χαμηλό επιτόκιο αφού η ΕΤΕπ ως ΑΑΑ bank έχει πρόσβαση σε χαμηλού κόστους ρευστότητα την οποία και εξασφαλίζει μέσω των ομολόγων της αξίας 70 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο που ζητάμε είναι αυτή η μινιμουμ απόδοση συν το λειτουργικό μας κόστος και εκεί προστίθεται ένα περιθώριο ανάλογα τον κίνδυνο της κάθε επένδυσης. Οπότε δεν είναι σταθερό το ύψος του επιτοκίου είναι όμως ελκυστικό γιατί δανειζόμαστε φθηνότερα και η τράπεζα δεν αποσκοπεί στο κέρδος.

Στην Ελλάδα οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές μικρότερες και έχουν ανάγκη από μικρότερου ύψους χρηματοδοτήσεις. Μπορούν να βοηθηθούν από σας;

Η European Investment Bank κάνει τις άμεσες χρηματοδοτήσεις άνω των 7,5 εκ. ευρώ ενώ το European Investment Fund -Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) χρηματοδοτεί έμμεσα τις πιο μικρές επιχειρήσεις. Πρόσφατα η EIB συμφώνησε στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της τράπεζας Procredit που έρχεται για να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες η EIB δίνει εγγυήσεις στο 50% της επένδυσης. Πριν λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) και η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας υπέγραψαν την πρώτη συμφωνία εγγύησης που αποσκοπούν στη στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (Easi).

Αυτή η νέα συμφωνία θα καλύψει ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για πάνω από 300 μικρο-οφειλέτες όπως αγρότες, νέους ανέργους δανειολήπτες, συνεταιρισμούς και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη οικονομία. Υπάρχουν πολλά εργαλεία και στο Λουξεμβούργο τα στελέχη της τράπεζας ασχολούνται στην ανεύρεση και νέων εργαλείων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες και σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους αλλά και τις διεθνείς επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, με πληθώρα εργαλείων, μέσω των venture capitals funds είτε μέσω των προγραμμάτων συνεργασίας με τις ελληνικές τράπεζες τις οποίες δανείζουμε προνομιακά, ειδικά για να δανείσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής; Υπάρχουν επιχειρήσεις που αποκλείονται;

Στην περίπτωση άμεσης χρηματοδότησης, η εταιρεία πρέπει να έχει κέρδη. Δεν χρηματοδοτούμε εταιρείες όπλων, καπνού και τυχερών παιχνιδιών που είναι οι γενικές εξαιρέσεις στις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας διεθνώς. Η εταιρεία πρέπει να είναι υγιής και η πρότασή της να είναι βιώσιμη. Τίποτα άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ