Η FORTHnet, η «εταιρική διακυβέρνηση» και η «ώρα της αλήθειας» για τους μετόχους

Η χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης FORTHnet, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως μια ακόμη συμφωνία αναχρηματοδότησης του εταιρικού χρέους. Μια από τις πολλές που έγιναν ή θα γίνουν όχι μόνο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αλλά και ευρύτερα.

Δεν είναι όμως. Είναι ένα «case study» για το πώς η διοίκηση μια επιχείρησης μπορεί με μια κίνηση να βάλει τους μετόχους σε διαδικασία άμεσης λήψης αποφάσεων. Η ιστορία της FORTHnet είναι γνωστή καθώς «τραβάει» εδώ και δύο χρόνια.

Το σήριαλ για το αν θα είναι ο ΟΤΕ αυτός που θα εξαγοράσει την εταιρεία, η Vodafone ή η Wind, έχει κρατήσει πολύ και ουσιαστικά ήταν ο λόγος για τον οποίο έμεινε πίσω και η αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας. (σ.σ είναι λογικό οι τράπεζες να προτιμούν να διαπραγματεύονται με τον νέο ιδιοκτήτη εφόσον φυσικά υπάρχει). Αυτό το σήριαλ είχε μείνει μέχρι τώρα ανολοκλήρωτο.

Φαίνεται όμως ότι η κίνηση του management της εταιρείας να δρομολογήσει την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, θα αναγκάσει τους πρωταγωνιστές να κινηθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ο λόγος;

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του fpress.gr θα είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, που πρακτικά θα μπορούν να αλλάξουν άρδην την εικόνα της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας. Πρακτικά, όποιος αγοράσει τις ομολογίες –έναντι περίπου 100 εκατ. ευρώ- αποκτά προβάδισμα στο να αποκτήσει ακόμη και το 70% των μετοχών της εταιρείας. Όσον για τους σημερινούς μετόχους (τους Άραβες, την Wind και την Vodafone) αν αποφασίσουν να μην συμμετέχουν στην έκδοση, θα δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται δραματικά. Η ανακοίνωση της FORTHnet αναφέρει ότι το μετατρέψιμο ομόλογο θα είναι 9ετούς διάρκειας.

Από τα συνολικά 100 εκατ. ευρώ, τα 70 θα πάνε στην εταιρεία και τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν στο ταμείο για ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης. Το ότι το ομόλογο θα είναι 9ετούς διάρκειας δεν σημαίνει ότι οι όποιες μετοχικές ανακατατάξεις θα γίνουν ύστερα από 9 χρόνια καθώς θα προβλέπονται –σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες- δυνατότητα μετατροπής ομολογιών σε μετοχές ανά τρίμηνο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι εξελίξεις θα είναι άμεσες.
Το ερώτημα που προκύπτει εύλογο: Μια τέτοια απόφαση που μπορεί να ανατρέψει τις μετοχικές ισορροπίες –και η οποία ουσιαστικά λειτουργεί υπέρ των δανειστριών τραπεζών οι οποίες εφόσον πετύχει η έκδοση- θα μειώσουν την έκθεσή τους στην εισηγμένη εταιρεία κατά 70 εκατ. ευρώ. ελήφθη χωρίς τη συγκατάθεση των μετόχων; Στην ανακοίνωση αναφέρεται ρητά ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ενήργησε βάσει εξουσιοδότησης που έχει λάβει από τη γενική συνέλευση των μετόχων το 2011. Τότε βέβαια, η μετοχική σύνθεση της εταιρείας ήταν εντελώς διαφορετική ενώ το σενάριο διεκδίκησης πότε από τον ΟΤΕ και πότε από την Vodafone ή την Wind δεν είχε αρχίσει καν να φαίνεται στο προσκήνιο.

Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται σε δύο θέματα:

1. Πρώτον, ποια στάση θα τηρήσουν οι σημερινοί μέτοχοι. Πρακτικά, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ρίξουν χρήμα στην εταιρεία ή όχι. Στη μια περίπτωση, κρατούν τη θέση τους στο μετοχικό κεφάλαιο και προχωράει η αναδιάρθρωση του δανεισμού, στη δεύτερη αφήνουν ανοικτό το πεδίο στο να εμφανιστεί ένας καινούργιος επενδυτής και να «σαρώσει» τις μετοχές αποκτώντας τον έλεγχο ακόμη και του 70% της επιχείρησης.

2. Δεύτερον αν θα καλυφθεί η έκδοση. Από τη μία υπάρχει το θετικό στοιχείο της υπερβάλλουσας ρευστότητας στη διεθνή αγορά. Από την άλλη υπάρχει το επενδυτικό ρίσκο της χώρας, πέραν του επιχειρηματικού ρίσκου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αναμένεται να είναι άμεσες για την εισηγμένη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ