Πωλητήριο στη Cyta - Οι διεκδικητές

«Αναπόφευκτα η Cyta θα αναγκαστεί να ανέβει σε κάποιο από τα άρματα των ισχυρών, καθώς από μόνη της δύσκολα θα αντέξει στον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τη συρρίκνωση της ελληνικής πίτας…», γράφαμε στο moneypro τον Μάρτιο του 2015 και πριν λίγες μέρες επιβεβαιωθήκαμε πλήρως.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η Cyta Hellas, βγαίνει στο σφυρί από την κυπριακή μητρική της, AΤΗΚ (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου) ταράζοντας εκ νέου τα νερά στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Forthnet. Είναι προφανές ότι Wind και Vodafone, απέχοντας πλέον συνειδητά από το “project forthnet”, ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους για να διεκδικήσουν τον τελευταίο πάροχο τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και δεν είναι άλλος από την CYTA.

Ωστόσο τα δεδομένα της περιόδου είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που ίσχυαν πέρσι το Μάρτη και είναι προφανές ότι οι πιθανότητες της κυπριακής εταιρίας να εξασφαλίσει το τίμημα που θα έπαιρνε τότε, φαντάζει από δύσκολο έως ακατόρθωτο, καθώς η πίτα του κλάδου έχει συρρικνωθεί δραματικά, η εταιρεία έχει ζημιές, ενώ οι προοπτικές στην ελληνική αγορά γίνονται χειρότερες από την αύξηση του ειδικού τέλους κινητής …που θα πιέσει τα περιθώρια κέρδους.

Από το 2008 μέχρι πέρυσι χάθηκαν περί τα 3 δισ. ευρώ από την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, αφού η αγορά υποχώρησε από τα 7 δισ. στα 4,2 δισ. ευρώ το 2015 . Και η προοπτική αύξησης του ειδικού τέλους κινητής από 1/1/2017 (όταν η Ελλάδα έχει ήδη τη δεύτερη υψηλότερη φορολογία στην Ευρώπη στην κινητή) δημιουργεί φόβους για περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς.

Η Wind, κύκλοι της οποίας μίλησαν στο moneypro επανεπιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον που είχαν δείξει πέρσι θεωρώντας τη Cyta «ενδιαφέρουσα υπό τις σωστές προϋποθέσεις και το σωστό τίμημα. Όμως περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική πρόταση της κυπριακής πλευράς». Όπως είχε πει ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Ζαρκαλής, πριν λίγους μήνες, η εταιρεία είναι ενδιαφέρουσα καθώς διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών κάτι που ταιριάζει με την στρατηγική ανάπτυξης της Wind, η οποία θέλει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών. Επίσης είχε δηλώσει ότι ηWind τάσσεται σταθερά υπέρ της περαιτέρω συγκέντρωσης στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. Η Wind σήμερα, τηρεί στάση αναμονής, αλλά… είναι σε θέση βολής. Μετά το ομολογιακό δάνειο και την αύξηση κεφαλαίου ενισχύθηκε με 275 εκατ. ευρώ από τα οποία αφού αποπληρώσει βραχυπρόθεσμο δανεισμό 175 εκατ. ευρώ θα διαθέτει 100 εκατ. για την ανάπτυξη του επενδυτικού της προγράμματος.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον εκφράζεται και από τη Vodafone, και κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν «εφόσον δημοσιευτεί επίσημη πρόταση θα την κοιτάξουμε με ενδιαφέρον», σημειώνοντας ότι η απόκτηση της Cyta θα ταίριαζε με τη βασική στρατηγική της Vodafone που είναι μεγέθυνση και η σύγκλιση των δικτύων, η ταυτόχρονη δηλαδή ανάπτυξη, σταθερής, κινητής και περιεχομένου (τηλεόρασης). Να σημειωθεί ότι η απόκτηση της hol, η οποία διαθέτει μεγάλο δίκτυο οπτικών ινών, επίσης εντάσσεται στη στρατηγική μεγέθυνσης της Vodafone, ενώ τονίζεται ότι το δίκτυο οπτικών ινών της cyta είναι συμπληρωματικό γεωγραφικά σε αυτό της hol και γι αυτό θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον της Vodafone.

Τόσο η Wind όσο και Vodafone βλέπουν στην Cyta την ιδανική ευκαιρία για την ενίσχυση της αναπτυξιακής τους στρατηγικής, τόσο με το πελατολόγιο και μερίδια της όσο και με το δίκτυο των 5.500 χλμ οπτικών ινών.

Το παλιό φλέρτ με τη Wind

Η Wind για πρώτη φορά εξέτασε το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με τη Cyta το 2014 όταν είχε προταθεί στο Δ.Σ της μητρικής εταιρείας ξεκινήσουν διαδικασίες για μια στρατηγική συνεργασία-εξαγορά της ελληνικής θυγατρικής, δεδομένων των προβλημάτων που δημιουργούσε η οικονομική κρίση. Οι επαφές για στρατηγική συνεργασία με τη Wind που διήρκεσαν μέχρι τις αρχές το 2015 απέβησαν άκαρπες, ίσως γιατί οι Κύπριοι ανέμεναν βελτίωση του κλίματος και επομένως του τιμήματος, ίσως γιατί κάποιοι διαφωνούσαν.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αποφασίστηκε η συνολική αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ και επήλθε νέα στασιμότητα μέχρι να γίνει μελέτη αν πρέπει η Cyta Hellas να δοθεί μαζί με τη μητρική ή χωριστά. Ο Έφορος Αποκρατικοποίησης από τον Οκτώβριο του 2015 άναψε πράσινο φως για ξεχωριστή διαχείριση της Cyta Hellas, η φημολογία ήταν έντονη τους τελευταίους μήνες και τελικά την εβδομάδα που πέρασε στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοινώθηκε η πρόθεση πώλησης του 100% της Cyta Hellas.
220
Ποια είναι η Cyta
Η Cyta Ελλάς ξεκίνησε το 2007 με ένα κεφάλαιο €15 εκατ. από τη μητρική της Cyta για να εξελιχθεί σε μια δυναμική εταιρεία που στα οκτώ χρόνια λειτουργίας της και παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον κατάφερε να κερδίσει την προτίμηση άνω των 300.000 συνδρομητών, ιδιωτών και επιχειρήσεων. Η Cyta Ελλάδος, διαθέτει 5.500 χλμ οπτικών ινών και πάνω από 500 σημεία εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα κατέχει μερίδιο αγοράς που τείνει να αγγίξει το 16%, ανάμεσα στους εναλλακτικούς παρόχους, ενώ στον κλάδο των ευρυζωνικών συνδέσεων το μερίδιο της εταιρείας πλησιάζει το 10%.

Όμως παρά την αύξηση εσόδων, μικτού κέρδους και λειτουργικής κερδοφορίας του 2015 η εταιρεία δεν κατάφερε να καταστεί κερδοφόρα. Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 107,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 19,16%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αντίστοιχα, το μικτό κέρδος «έκλεισε» με αύξηση κατά 45,33% στα 42,8 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EΒITDA) παρουσίασε θετικό πρόσημο και διαμορφώθηκε πολλαπλάσια του περσινού αποτελέσματος, στα 14,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ελληνική θυγατρική το 2015 κατέγραψε ζημιές προ φόρων της τάξης των 2,97 εκατ. ευρώ, οι οποίες, σε σύγκριση με το 2014, σημείωσαν πτώση της τάξεως του 80,4%. Λόγω των ζημιών που δημιουργούν συνεχείς ανάγκες χρηματοδότησης, η μητρική της, η κρατική ΑΤΗΚ αποφάσισε την πώλησή της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ