Οι business της κυβέρνησης με Κίνα και Ρωσία σήμαναν συναγερμό στις ΗΠΑ

Συναγερμό στο αμερικανικό «σύστημα» έχει προκαλέσει το επενδυτικό «φλερτ» της κυβέρνησης με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες οικονομικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το επιχειρηματικό status quo.

Οι αμερικανοί περνούν στην αντεπίθεση με μια σειρά κινήσεων που ξεκινούν από απλές …εμφανίσεις για να φτάσουν μέχρι σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις . Και όπως όλα δείχνουν δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα.
Τα ενεργειακά παραμένουν στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής. Μπορεί η Ουάσιγκτον να έχει «ησυχάσει» από την περίοδο που ανατράπηκε ο σχεδιασμός για τον αγωγό South Stream και η είσοδος της Gazprom στη ΔΕΠΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί και (κυρίως) δεν παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Πριν μερικές ημέρες ο αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt μιλούσε γενικώς περί των ενεργειακών επενδύσεων σε ημερίδα στο ξενοδοχείο Metropolitan, όταν «ξαφνικά» γύρισε το λόγο του και έφτασε στο θέμα: «Με ανησυχεί ότι κάποια ενεργειακά έργα στην Ελλάδα, όπως το τμήμα του αγωγού ITGI Poseidon ενισχύουν την εξάρτηση στο ρωσικό φυσικό αέριο και λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας και των ευρωπαίων συμμάχων μας».
Η παρέμβαση ήταν απολύτως συγκεκριμένη και προέρχεται από έναν διπλωμάτη που πριν έρθει στην Αθήνα ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Δηλαδή στη χώρα μέσα από την οποία διέρχεται ο κύριος όγκος του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Και κατά συνέπεια γνωρίζει μ την καλύτερο τρόπο την αμερικανική πολιτική ενεργειακής ασφάλειας , αλλά κα την πρακτική της εφαρμογή.
Αντίθετα, ο δραστήριος πρέσβης Pyatt μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τ ον αγωγό TAP (που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν) ως ευκαιρία όχι μόνο σε στρατηγικό επίπεδο από την Ελλάδα αλλά και σε επίπεδο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Στην ίδια ομιλία του όμως παρενέβη και υπέρ της υποψηφιότητας του ελληνοαμερικανικού σχήματος Exin – Calamos για την Εθνική Ασφαλιστική. Ο πρέσβης δεν θα μπορούσε να είναι πιο συγκεκριμένος: «Εάν ο Calamos επιλεγεί, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία, ενώ θα προσελκύσει πρόσθετες επενδύσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της ελεύθερης αγοράς σε ευρύ φάσμα τομέων. Οι αμερικανικές επενδύσεις αυτού του τύπου δημιουργούν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και βοηθούν την οικονομία να αναπτυχθεί.
Η τοποθέτηση (σαφέστατα απεναντι στις κινεζικές υποψηφιότητες για την Εθνική Ασφαλιστική) έγινε στην τελική ευθεία του διαγωνισμού και συνέπεσε με την παρέμβαση του ίδιου του αμερικανού υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross. Ο Ross έχει στείλει επιστολή για τον ίδιο στην διοίκηση της ΕΤΕ, όσο και στην ΤτΕ επισημαίνοντας ότι την αμερικανική κυβέρνηση την ενδιαφέρει ένας αδιάβλητος διαγωνισμός, αλλά πως θα ήταν θετική εξέλιξη η Ασφαλιστική να καταλήξει στην ελληνοαμερικανικών συμφερόντων εταιρεία.
Δύο τόσο «ηχηρές» παρεμβάσεις καταδεικνύουν και το τεράστιο ενδιαφέρον των αμερικανικών συμφερόντων για την υπόθεση του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Για τις ΗΠΑ και το επιχειρηματικό λόμπι τους στην Ελλάδα το ζήτημα δεν είναι τόσο η ασφαλιστική αγορά όσο το «προγεφύρωμα το οποίο μπορεί να κάνουν οι Κινέζοι στο τραπεζικό σύστημα μέσω της Εθνικης Ασφαλιστικής. Δυο από τα τρια κινεζικά funds που μετέχουν στον διαγωνισμό, δεν έχουν κρύψει ότι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μερίδια στην Εθνική και την Πειραιώς.
Και από την πλευρά του ο Ross εκτός από υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ είναι και μέλος τη ομάδας των αμερικανικών κεφαλαίων που έχουν μπει στη Eurobank με επικεφαλής το Fairfax του Prem Watsa. Για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, όμως θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα θα πει ο Watsa την προσεχή Τετάρτη στον ΣΕΒ, όπου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής. Ο συνέταιρος του Ross σε αρκετές «δουλειές» και ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι αμερικανός (είναι καναδός ινδικής καταγωγής), τα κεφάλαια που εκπροσωπεί όμως είναι βορειοαμερικανικά και ο ίδιος μιλά «την ίδια γλώσσα» με τον Ross.
Ο Watsa που μόλις προ ημερών εκτίμησε ότι το Fairfax δεν θα έχει στο εξής ζημιές στην Ελλάδα (αναφερόταν στη Eurobank όπου λόγω της ανακεφαλαιοποίησης η συμμετοχή του έχασε μεγάλο μέρος της αξίας της) θεωρεί ότι ο επενδυτικός του φάκελος στην Ελλάδα (εκτός από τη Eurobank περιλαμβάνει τη Grivalia Properties, τη Eurolife και το Praktiker) έχει αναπτυξιακή και κερδοφόρο προοπτική ενώ σχεδιάζει και νέες επενδύσεις στο τουριστικό real estate, όπως το πεντάστερο ξενοδοχείο στα Αστερια.
Η επίσκεψή του όμως συμπίπτει και με άλλη μία του δραστηριότητα στην Ελλάδα: τη στρατηγική του συνεργασία με τον Μυτιληναίο. Και ο Watsa όπως αναφέρουν πληροφορίες προτίθεται να ενισχύσει τη συμμετοχή του σε αυτόν και ενδεχομένως να εμπλακεί σε νέα συνεργατικά projects με τον Μυτιληναίο.
Ένας άλλος «μεγάλος αμερικανός» είναι ο John Paulson, με σημαντικό μερίδιο στην Τράπεζα Πειραιώς (άνω του 9%), στην Alpha (άνω του 6%) και την ΕΥΔΑΠ. Η στάση του θεωρείται «βαρόμετρο» για το αμερικανικό επενδυτικό στρατόπεδο και ο ίδιος πάντοτε αποφασισμένος να προασπίζει τις επενδύσεις του νε κάθε τρόπο.
Αν ο Paulson είναι ένα ιδιαίτερα ηχηρός παίκτης, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με το Fortress. To fund των 70 δις. δολαρίων που μέσω αγοράς δανείων έχει μπει στην ακτοπλοϊκή Attica (του ομίλου MIG) και βρίσκεται σε θέση βολής για διάφορα projects.
Όλα αυτά την ώρα που ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τις ΗΠΑ, σε ένα ταξίδι με επίκεντρο τις business και τις επενδύσεις το οποίο έχει προετοιμάσει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Για την σημειολογία ο Geoffrey Pyatt θα συνοδεύει σε όλη του τη διάρκεια τον Έλληνα υπουργό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ