Το παρασκήνιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ

Αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού ζητούν οι υποψήφιοι

Μπορεί το ενδιαφέρον των επενδυτών από Ευρώπη και τρίτες χώρες να είναι δεδομένο για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, όμως οι απαιτήσεις τους μετά  το φιάσκο με τους Αζέρους ...είναι μεγαλύτερες.  Οι επενδυτές δεν θέλουν ποτέ εκπλήξεις και ξαφνικές θεσμικές αλλαγές που επηρεάζουν τις επενδύσεις, και όταν κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει οι επιφυλάξεις τους είναι μεγαλύτερες.

 
Έτσι, ήδη από την πρώτη φάση του νέου διαγωνισμού, τη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών που είναι σε εξέλιξη, οι ενδιαφερόμενοι ζητούν από το ΤΑΙΠΕΔδιαβεβαιώσεις για τους όρους του διαγωνισμού αλλά και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΔΕΣΦΑ, απαιτούν πρόσθετες δικλείδες ασφάλειας και εξασφαλίσεις ότι δεν θα βρεθούν απέναντι σε ενδεχόμενες αλλαγέςπου θα επηρεάσουν τους υπολογισμούς για τα έσοδα της εταιρείας και την απόδοση της επένδυσηςμέχρι το 2022.
Επίσης ζητούν τώρα να υπάρξει σαφής και ρητός προσδιορισμός των εσόδων που θα ανακτηθούν ανά έτος σε όλη τη διάρκεια της 20ετίας, από την ανακτήσιμη διαφορά των 350 εκατ. ευρώ, η οποία θα ζητηθεί από το ΔΕΣΦΑ μέσω των τιμολογίων τα επόμενα 20 χρόνια. Να θυμίσουμε ότι οι αλλαγές αυτές, που προήλθαν από νομοθετική παρέμβαση του τότε υπουργού Ενέργειας κ. Σκουρλέτη ήταν η αιτία για το ναυάγιο της προηγούμενης προσπάθειας πώλησης του ΔΕΣΦΑ.
Ουσιαστικά το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο είναι μπροστά σε μια πρόκληση:Να προσφέρουν μαζί με το 66% του ΔΕΣΦΑ και ένα πλάνο εσόδων για τα επόμενα χρόνια με θετικές αποδόσεις για να μπορέσουν να πετύχουν ένατίμημααντίστοιχο ή και ψηλότερο από τα 400 εκατ. ευρώ που είχαν προσφέρει οι Αζέροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ