Στα… ραντάρ των Ρώσων η ελληνική αγορά καυσίμων

Επεκτείνουν τις επενδύσεις στην χώρα


 

Έντονες διεργασίες και ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στην αγορά καυσίμων τους ρώσους επενδυτές να «παίζουν» μπάλα στην Ελλάδα.

Η ελληνική ενεργειακή αγορά πάντα ήταν στο επίκεντρο τους ενδιαφέροντος ρωσικών εταιρειών, χωρίς ωστόσο –πέραν, βεβαίως, της δραστηριότητας της Gazprom, η οποία πουλά φυσικό αέριο στη ΔΕΠΑ και σε άλλους πελάτες– να έχει προχωρήσει καμία μεγάλη ενεργειακή επένδυση ρωσικών συμφερόντων στη χώρα. Κατά καιρούς, μάλιστα, οι ρωσικές κινήσεις –όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων– έχουν επικριθεί ως αποφάσεις που υπαγορεύονται από πολιτικά και όχι οικονομικά κίνητρα.

Rosneft με Motor Oil

Σύμβαση αμοιβαίας προμήθειας αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών για τα επόμενα πέντε χρόνια υπέγραψε η Motor Oil με τη Rosneft, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία.

Κατά τη Rosneft, η συμφωνία, που υπεγράφη με τη συμμετοχή της θυγατρικής Petrocas Energy, αναφέρεται στο ενδεχόμενο αύξησης της ετήσιας προμήθειας πετρελαίου και πετρελαιοειδών ώς και 7,5 εκατ. τόνους (150.000 βαρέλια την ημέρα).

«Η συμφωνία θα επιτρέψει στη Rosneft να διαθέτει ανεξάρτητα πετρελαϊκά προϊόντα που παράγονται στα διυλιστήρια της Motor Oil», αναφέρει μεταξύ άλλων, η ρωσική εταιρεία.
Η συμφωνία δεν προκάλεσε έκπληξη στην αγορά, καθώς η Motor Oil προμηθεύεται ήδη ποσότητες αργού από τη Rosneft γύρω στο 1,5 εκατ. τόνους ετησίως. Η αγορά, ωστόσο, προσπαθεί να ερμηνεύσει την προοπτική προμήθειας 7,5 εκατ. τόνων πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου αλλά και τις πιθανές διαστάσεις με την εξαγορά της Jet Oil από τη θυγατρική της Rosneft, Cetracore Energy.

Μια πρώτη εκδοχή που διατυπώνεται από την αγορά είναι η πιθανότητα συμφωνίας για τη συνέχιση της χρήσης των εγκαταστάσεων της Jet Oil στο Καλοχώρι από τη Motor Oil. Aλλοι παράγοντες της αγοράς ερμηνεύουν τη συμφωνία και με το ενδεχόμενο μιας πλήρους διάρρηξης των σχέσεων της Motor Oil με τη Cetracore Energy, μέσω της οποίας προμηθευόταν τις ποσότητες αργού από τη Rosneft και την απευθείας πλέον προμήθεια από την Petrocas Energy.

Centracore με Jetoil

Αν και ακόμη το δικαστήριο δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της Jetoil με την είσοδο της ρωσικών συμφερόντων Centracore ως στρατηγικού επενδυτή, εντούτοις οι Ρώσοι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες κινήσεις τους, ξεκινώντας με τις εκκρεμείς υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους της εταιρείας.

Την πορεία ολοκλήρωσης της συμφωνίας εξαγοράς της Jet Oil από τη Cetracore Energy παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και τα ΕΛΠΕ ως πιστωτής της εταιρείας. Μάλιστα, κατά τη συζήτηση της αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα ΕΛΠΕ προσήλθαν και κατέθεσαν κατά της συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως με τον επίδικο διακανονισμό θα λάβουν πολύ μικρότερο ποσό των απαιτήσεών τους από αυτό που θα ελάμβαναν εάν η εταιρεία ρευστοποιείτο βιαίως, προσκομίζοντας σχετική εκτίμηση ελεγκτικού οίκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ