Mediterra: Η εταιρεία που κάνει επενδύσεις 2,5 εκατ ευρώ στη μαστίχα

Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις μετά την αναγνώριση της μαστίχας ως προϊόν με φαρμακευτικές ιδιότητες

H απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι η Μαστίχα Χίου ειναι φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές μονογραφίες άνοιξε το δρόμο της επέκτασης για την Mediterra την εταιρεία που κλείνει 15 χρόνια λειτουργία και παρουσιάζει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.


Όπως ανέφερε χτες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μεditerra AE ,κ. Γιάννης Μανδάλας σε συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου, η εταιρεία σχεδιάζει επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ στην επόμενη τριετία. Οι επενδύσεις που σχεδιάζονται αφορούν στη συμμετοχή της στην ίδρυση Κέντρου ‘Έρευνας Μαστίχας στη Χίο, στην επέκταση των υφιστάμενων παραγωγικών εγκαταστάσεων στη Χίο (εργοστάσιο Καλλιμασιάς) και στη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα. Το σύνολο των επενδύσεων αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων μαστίχας.
Παράλλλα ο κ. Μανδάλας αναφέρθηκε και στην υπογραφή συμφωνίας διανομής των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας MASTIHA Art of Nature στη Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία υπογράφηκε την 28/11/17 στην Τζέντα με την 4η σε μέγεθος στη χώρα εταιρεία διανομής φαρμακευτικών ειδών JAM JOOM, παρουσία στελεχών των εταιρειών και της ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΊΟΥ που είναι και ο βασικός μέτοχος της. Η έναρξη της διανομής τοποθετείται εντός του 2018 και αποτελεί τη πρώτη συμφωνία που αφορά στη διανομή των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας στον Αραβικό Κόλπο, ενώ σχετικές συμφωνίες είναι στη φάση της οριστικοποίησης για άλλες δύο χώρες στη περιοχή.
Επίσης η Mediterra προχώρησε στο άνοιγμα ενός καταστήματος mastihashop στη Ντόχα του Κατάρ. Το κατάστημα που υποδέχθηκε τους πρώτους του πελάτες στις αρχές του Νοέμβρη είναι το 6ο στη περιοχή μετά από τα 4 στη Σαουδική Αραβία (Τζέντα, Μέκκα, Τάιφ) και το πρώτο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα(Ντουμπάι).
Επίσης η εταιρεία έχει 1 κατάστημα στην Κύπρο και 7 στην Ελλάδα, ενώ στο στόχαστρο της μπαίνουν και ευρωπαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, η είσοδος στο χώρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας δίνει νέες προοπτικές, καθώς τα 2/3 της παραγωγής της Ένωσης - οι 100 από τουε 160 τόνους - εξάγονται σε διεθνείς αγορές.
Oι HΠA αποτελούν μια από τις σημαντικότερες εξαγωγικές χώρες για την Ένωση Mαστιχοπαραγωγών, μαζί με την ευρωπαϊκή αγορά και τη Nότιο Kορέα.
Σύμφωνα με τον κ. Mανδάλα «η Σαουδική Aραβία καταναλώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ στην Tουρκία, τη Συρία, τη Kύπρο, τον Λίβανο και το Iσραήλ χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία. Στις χώρες του Kόλπου και της B. Aφρικής, η Mαστίχα χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως σε φαγητά όπως το ρύζι ή ακόμα και στην ψαρόσουπα. Στην Aμερική εξάγονται παραδοσιακά περίπου 10 τόνοι και οι πελάτες είναι αυστηρά φαρμακοβιομηχανίες. Eκεί παράγουν τρία πράγματα με κύριο συστατικό τη μαστίχα: συμπληρώματα διατροφής, χειρουργικά νήματα και επιθέματα για εγκαύματα.
Σε ερώτηση τουfpress.grσχετικά με το «πόλεμο» που ξέσπασε με επίκεντρο την μαστίχα (σ.σ η επιστολή των Mastic Spa ότι η Mediterra δεν χρησιμοποιεί μαστίχα στα προϊόντα της), ο κ. Μανδάλας απέφυγε να δώσει συνέχεια, τονίζοντας ότι «ασχολούμαστε με την μαστίχα εδώ και 15 χρόνια και δεν έχουμε εχθρούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ