Τέλος Ιουνίου η αξιολόγηση για τους υδρογονάνθρακες

Όλο το χρονοδιάγραμμα

Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται ότι θα έχουν τελειώσει οι επαφές της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων (ΕΔΕΥ) με τους αναδόχους για τις συμβάσεις υδρογονανθράκων στα δύο υπεράκτια οικόπεδα της Κρήτης και σε εκείνο του Ιονίου.

Στόχος είναι να σταλεί το συντομότερο η τελική εισήγηση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη.

 

Ενδιαφέρον για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης είχε εκδηλώσει η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Total - ExxonMobil και για το θαλάσσιο οικόπεδο του Ιονίου η κοινοπραξία EΛΠΕ-Repsol.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΔΕΥ η υπογραφή των συμβάσεων μπορεί να ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο ή το αργότερο έως το τέλος του έτους. Θα πρέπει να προηγηθούν οι εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία για τους όρους των συμβάσεων θα ακολουθήσει εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογραφή τους, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωση τους από τη Βουλή. Στόχος είναι η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου, αλλά και υψηλής απόδοσης, καθώς τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων είναι αντίστοιχα υψηλό. Ωστόσο, θεωρείται ότι σε λίγα χρόνια όταν οι κοινοπραξίες θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις, θα έχει ωριμάσει και η τεχνολογία για έρευνες σε βάθη άνω των τριών χιλιάδων μέτρων.

Η ολοκλήρωση των παραχωρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ θα διευκολύνει την προσπάθεια διενέργειας νέων σεισμικών ερευνών και στη θαλάσσια ζώνη νότια της Κρήτης για την περαιτέρω διερεύνηση των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Στο μεταξύ, η ΕΔΕΥ παρακολουθεί στις εξελίξεις στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία υπάρχει ήδη καθυστέρηση του ερευνητικού προγράμματος κατά ένα χρόνο με κόστος που εκτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ την ημέρα.

Στελέχη της ΕΔΕΥ, θεωρούν ότι ο ιδεατός χρόνος, θα ήταν οι συμβάσεις παραχώρησης της Κρήτης και του Ιονίου να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι πριν από την κύρωση προηγούνται οι υπογραφές του υπουργού ΠΕΝ, η αποστολή των κειμένων στο ελεγκτικό συνέδριο και στη συνέχεια η κατάθεση τους στο κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ