Έτοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα για τις μαρίνες σε Άλιμο και Χίο

Ουσιαστικό βήμα για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών αξιοποίησης –Πιλότος τα ΠΔ και για τις υπόλοιπες μαρίνες της χώρας

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη χωροθέτηση, αδειοδότηση και ανάπτυξη μαρινών στην Ελλάδα, αποτελεί η χθεσινή έγκριση των προεδρικών διαταγμάτων για τις μαρίνες στον Άλιμο και στη Χίο. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί «υπόδειγμα» για τη χωροθέτηση και των υπόλοιπων μαρινών η αδειοδότηση των οποίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Δεδομένου ότι η διαγωνιστική διαδικασία και την αξιοποίηση βρίσκεται και αυτή σε πλήρη εξέλιξη, η έκδοση των δύο Π.Δ. εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ουσιαστικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης ενδιαφερόμενων επενδυτών.

 


Τα δύο Π.Δ. έγκρισης χωροθέτησης των μαρινών Αλίμου και Χίου είναι τα πρώτα που εκδίδονται, σηματοδοτώντας έτσι την ολοκληρωμένη (τεχνικά και νομικά) διαδικασία χωροθέτησης μαρινών στην Ελλάδα και ειδικότερα για δύο μαρίνες, οι διαγωνισμοί αξιοποίησης των οποίων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Η επιτυχής εφαρμογή για πρώτη φορά της νέας διαδικασίας χωροθέτησης εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τομέα του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα.

Μετά την έκδοση των Π.Δ., σύντομα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η αδειοδότηση της μαρίνας Αλίμου. Επίσης από το φθινόπωρο θα ακολουθήσουν οι μαρίνες Ζακύνθου, Αργοστολίου, Ιτέας, Ρόδου, Αρετσού (Θεσσαλονίκης), ενώ για τη Μύκονο πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει αν στην παραχώρηση θα περιλαμβάνεται μόνο η μαρίνα ή και η χερσαία της ζώνη.

Μαρίνα Αλίμου

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες, το fpress.gr μετέδιδε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος και για τη χωροθέτηση ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην μαρίνα Αλίμου. Πράγματι, το ΠΔ το προβλέπει

Το Π.Δ. επιτρέπει στη χερσαία ζώνη της μαρίνας Αλίμου, επιφάνειας περίπου 210.000 τ.μ., συνολική δόμηση 18.520 τ.μ. με χρήσεις που αφορούν τη λειτουργία της μαρίνας (όπως κτήριο διοίκησης, πύργο ελέγχου, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, super market, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής, γραφεία κ.λπ.), χρήσεις αναψυχής και εστίασης, καθώς και αθλητικές και εμπορικές χρήσεις (όπως εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώρους αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο, εκθεσιακό - συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα κ.λπ.). Επίσης, προβλέπεται χώρος χερσαίας απόθεσης σκαφών αναψυχής και άλλων σκαφών ή πλωτών μέσων που τυχόν θα εξυπηρετούνται στη μαρίνα με προβλέψεις για την αναγκαία κτηριακή υποδομή. Σε συγκεκριμένη ζώνη προβλέπονται και χρήσεις ναυταθλητισμού. Οι χρήσεις αυτές πλαισιώνονται από υπαίθριες εγκαταστάσεις, πεζοδρόμους, χώρους στάθμευσης και χώρους αστικού πρασίνου. Προβλέπεται η κατάλληλη διαμόρφωση των δύο εισόδων της μαρίνας σε ό,τι αφορά τον αριθμό των λωρίδων κυκλοφορίας, τη σήμανση και τη χάραξη, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής είσοδος και έξοδος των οχημάτων από τη μαρίνα. Τέλος, υπάρχουν προβλέψεις για την ασφαλή, άνετη και ευχάριστη κυκλοφορία των πεζών. Για τη θαλάσσια ζώνη της μαρίνας, επιφάνειας περίπου 428.000 τ.μ., το υπό έγκριση Π.Δ. δίνει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών αλλά και τη δημιουργία νέων. Η μαρίνα προσφέρει σήμερα περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μιας νέας κατανομής των θέσεων ελλιμενισμού. Το ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν σχετικής αξιολόγησης προέκρινε τον Μάιο οκτώ επενδυτικά σχήματα στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από την κοινοπραξία Lamda-Dogus που ελέγχει και τη μαρίνα του Φλοίσβου, την κοινοπραξία της Port ad hoc SAS με την Dream Yacht Mediterranee και την J&P ΑΒΑΞ, την ΑΒΙΑΡΕΠΣ, την κοινοπραξία της Άκτωρ Παραχωρήσεις με την ΤΕΚ ART του ομίλου Koc ΑΤΕΣΕ, την Intrakat, την Κάσος, την Κτηματική και την Πόρτο Καράς.

Μαρίνα Χίου

Το Π.Δ. επιτρέπει στη χερσαία ζώνη της μαρίνας Χίου, επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ., συνολική δόμηση 6.900 τ.μ. με χρήσεις σχετικές με τη λειτουργία της μαρίνας (όπως κτήριο διοίκησης, πύργο ελέγχου, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, super market, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής, γραφεία κ.λπ.), χρήσεις αναψυχής και εστίασης, καθώς και εμπορικές χρήσεις (όπως εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώρους αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο, εμπορικά καταστήματα, χώρους συνάθροισης κοινού κ.λπ.). Επίσης, προβλέπονται χρήσεις χερσαίας απόθεσης και συντήρησης σκαφών με την αναγκαία κτηριακή υποδομή, καθώς και χρήσεις ναυταθλητισμού. Οι προαναφερόμενες χρήσεις πλαισιώνονται από διαμορφωμένες υπαίθριες εγκαταστάσεις, πεζοδρόμους, χώρους στάθμευσης και χώρους πρασίνου. Για τη θαλάσσια ζώνη της μαρίνας, επιφάνειας περίπου 79.000 τ.μ., το υπό έγκριση Π.Δ. δίνει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών αλλά και τη δημιουργία νέων. Ύστερα από περιορισμένης κλίμακας παρεμβάσεις, η μαρίνα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 170 σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών μήκους έως 25 μ. Τρία επενδυτικά σχήματα έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Πρόκειται για την κοινοπραξία Avlum Enterprises Company LTD - «Ιωάννης & Ηλίας Δ. Τεφάς Ναυπηγοπλαστική ΑΕΒΕ» - «Κλεοπάτρα Μαρίνα Α.Ε.» και «Τουριστικός Λιμένας Πρέβεζας Α.Ε. Ειδικού Σκοπού», την «Pan Brothers Associates» και την «Κάσος Κτηματική Τουριστική & Εμπορική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ