Στο 115% η ενέργεια που θα διαθέσει η ΔΕΗ μέσω ΝΟΜΕ

Το 115% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής θα αντιστοιχούν φέτος τα ΝΟΜΕ κάτι που σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να εξασφαλίσει επιπλέον ενέργεια από την αγορά για να καλύψει τις δημοπρατούμενες ποσότητες, επωμιζόμενη το επιπλέον κόστος.

Οι δημοπρασίες θεσπίστηκαν προκειμένου οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αποκτήσουν πρόσβαση στις φθηνότερες πηγές ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτες και υδροηλεκτρικά) στις οποίες δραστηριοποιείται αποκλειστικά η ΔΕΗ και να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της αγοράς λιανικής, όμως στην πράξη επεκτείνονται πέραν αυτών.

Έτσι, οι ιδιώτες προμηθευτές, μέσω των ΝΟΜΕ, έχουν πρόσβαση στη φθηνότερη ενέργεια που παράγει η ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά της ώστε να την πωλούν στους πελάτες τους σε χαμηλότερες τιμές.

Σε σχέση με τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας που κηρύχθηκε άγονος, πηγές της εταιρείας ανέφεραν ότι στόχος είναι η επαναπροκήρυξή του, αφού προηγουμένως θα έχουν οριστικοποιηθεί τα οικονομικά δεδομένα των μονάδων και ενδεχομένως το καθεστώς των αποζημιώσεων που θα εισπράττουν οι μονάδες για την διαθεσιμότητα ισχύος, η έγκριση του οποίου από την ΕΕ εκκρεμεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ