Γιατί ο mr Jumbo πουλάει «κομμάτι» της εταιρείας του – Πόσα θα εισπράξει

Τις τελευταίες εβδομάδες η Jumbo ήταν στο προσκήνιο της επικαιρότητας λόγω lockdown. Θα λειτουργήσει το eshop της; Θα ανοίξουν τα μαγαζιά; Με click away, click in shop ή καθόλου; Σήμερα, έρχεται στο προσκήνιο λόγω μιας σημαντικής απόφασης του βασικού μετόχου της: πουλώντας το 3,5% των μετοχών μέσω χρηματιστηρίου, ο Α. Βακάκης θα ρίξει για πρώτη φορά το ποσοστό συμμετοχής του κάτω από 20% και θα εισπράξει περί τα 76-77 εκατ. ευρώ ανάλογα με την τιμή στην οποία θα γίνει η τελική συμφωνία.

Είναι η δεύτερη πώληση που πραγματοποιεί ο mr Jumbo την τελευταία 4ετία. Είχε προηγηθεί η διάθεση πακέτου 4,8 εκατομμυρίων μετοχών τον Ιούνιο του 2017 η οποία και τότε είχε αποφέρει στον κ. Βακάκη πάνω από 70 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός μέτοχος της Jumbo αποφάσισε να πραγματοποιηθεί placement για το 3,5% της Jumbo. Με την προσφορά να έχει καλυφθεί ήδη από χθες (μέσω book building), έγινε γνωστό πως η πώληση πακέτου 4,8 εκατ. μετοχών της Jumbo θα γίνονταν από την Tanocerian Maritime, συμφερόντων του επιχειρηματία.

Η Tanocerian Maritime που ελέγχεται από τον βασικό μέτοχο της Jumbo, κατέχει στην παρούσα φάση ποσοστό 23,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής που πραγματοποιήθηκε μέσω της Citi, το ποσοστό του Απ. Βακάκη θα υποχωρήσει στο 19,7%.

Ως αγοραστής φέρεται να είναι θεσμικό κεφάλαιο ή κεφάλαια με μετοχική θέση ήδη στην εταιρεία. Στους όρους της συναλλαγής υπάρχει δέσμευση από πλευράς πωλητή ότι δεν θα πραγματοποιήσει άλλη πώληση μετοχών για τις επόμενες 180 ημέρες (lock up).

Πέραν από τις λεπτομέρειες της ίδιας της συναλλαγής, ενδιαφέρον έχει να διαπιστωθεί εάν ο επιχειρηματίας σχεδιάζει με τα κεφάλαια από την πώληση των μετοχών του να υλοποιήσει κάποια άλλη επένδυση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ