ΕΒΕΘ: Αυστηρότερα τα κριτήρια δανεισμού των τραπεζών σε επιχειρήσεις το τελευταίο τρίμηνο

Τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Palmos Analysis, για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Αυστηροποίηση των κριτηρίων δανεισμού από τις Τράπεζες κατά το τελευταίο τρίμηνο διαπιστώνει ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στις επιχειρήσεις-μέλη του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΘ, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Palmos Analysis μεταξύ 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου 2021, με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο και με την μέθοδο της αυτοσυμπλήρωσης μέσω διαδικτύου, σε δείγμα 218 επιχειρήσεων – μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα καταγράφει αυστηροποίηση των κριτηρίων δανεισμού των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες κατά το τελευταίο τρίμηνο, όπως διαπιστώνει το 32% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 8% που διαπιστώνουν χαλάρωση των κριτηρίων.

Το 30% διαπιστώνει ότι τα κριτήρια έχουν παραμείνει κατά βάση αμετάβλητα, ενώ περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν εκφέρει γνώμη για το θέμα, ενδεχομένως επειδή αυτές οι επιχειρήσεις δεν προσφεύγουν στον Τραπεζικό δανεισμό για την χρηματοδότηση τους.

Παράλληλα, περίπου οι μισές επιχειρήσεις του δείγματος (47%) δηλώνουν ότι, κατά το τελευταίο τρίμηνο, ο αριθμός των αιτημάτων τους προς τις Τράπεζες για την χορήγηση δανείων, που έχουν απορριφθεί, έχει παραμείνει αμετάβλητος, ενώ αύξηση διαπιστώνουν το 7% και μείωση το 13%. Επιπρόσθετα, το 18% δηλώνουν ότι αυξήθηκε ο αριθμός των αιτημάτων τους προς τις Τράπεζες για τη χορήγηση δανείων, ανεξαρτήτως του αν εγκρίθηκαν ή όχι, και το 13% ότι μειώθηκε, με την μεγάλη πλειοψηφία (42%) να δηλώνουν ότι ο αριθμός αυτός παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητος.

Σε σχέση με τους επόμενους τρεις μήνες, 4 στις 10 επιχειρήσεις (41%) αναμένουν αυστηροποίηση των όρων χορήγησης δανείων από τις Τράπεζες και μόλις το 15% αναμένουν χαλάρωση των όρων, την ίδια στιγμή που 32% αναμένουν ότι ο αριθμός των αιτημάτων τους προς τις Τράπεζες για την χορήγηση δανείων θα αυξηθεί και μόλις το 13% αναμένουν ότι θα μειωθεί, ενώ 1 στις 3 (35%) εκτιμούν ότι θα παραμείνει κατά βάση αμετάβλητος.

Σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησης της επιχείρησης τους τελευταίους τρεις μήνες, διαφαίνεται γενικά ότι η χρήση εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης κάθε μορφής έχει υποχωρήσει κατά μέσο όρο, ενώ αυξήθηκε ελαφρά κατά μέσο όρο η εσωτερική χρηματοδότηση/αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ