Η επόμενη ημέρα μετά τη συμφωνία-σταθμό σε Ελλάκτωρ για κατασκευές και ενέργεια

O όμιλος συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη αποκτά την πλειοψηφία -ποσοστό 75%- στις δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ελλάκτωρ.

Σε τουλάχιστον δύο επίπεδα αναπτύσσεται ο αντίκτυπος της μεγάλης συμφωνίας που ανακοινώθηκε την Παρασκευή μεταξύ των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη από τη μία πλευρά και της Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη από την άλλη.

Σε πρώτη ανάγνωση, η Motor Oil αποκτά σχεδόν το 30% της Ελλάκτωρ, εταιρείας που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα κατασκευαστικά δρώμενα της χώρας με αποκορύφωμα στην πρώτη δεκαετία του αιώνα που διανύουμε. Παράλληλα όμως, ο όμιλος συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη αποκτά την πλειοψηφία -ποσοστό 75%- στις δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ελλάκτωρ. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στη δημιουργία ανεξάρτητης εταιρείας για την οποία θα υποβληθεί προαιρετική δημόσια πρόταση.

Η πώληση του μεριδίου για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα «προικίζει» την Ελλάκτωρ με ποσό της τάξης του ενός δισ. ευρώ, ενώ οι δύο εφοπλιστές που μέχρι πρότινος κατείχαν σχεδόν το 1/3 των μετοχών της Ελλάκτωρ και είχαν εμπλακεί σε μία πολύμηνη διένεξη με την ολλανδική Reggerborgh (που ελέγχει σήμερα την Ελλάκτωρ) αποχωρούν με 190 εκατ. ευρώ στο ταμείο τους.

Οι στοχεύσεις είναι σαφείς, με την Motor Oil να βλέπει μέλλον στις ΑΠΕ (αλλά και σε πηγές καυσίμων όπως το υδρογόνο), πέρα από την παραδοσιακή δραστηριότητά της στον χώρο των ορυκτών καυσίμων, ενώ η Ελλάκτωρ αποκτά μία ισχυρή κεφαλαιακή βάση σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τις κατασκευαστικές εταιρείες περίοδο δεδομένου των έργων που «τρέχουν» στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος, οι δύο εφοπλιστές Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης που τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας λόγω της διαμάχης τους με τους Ολλανδούς της Reggerborgh, αποκτούν σημαντική ρευστότητα για τη χρηματοδότηση και ενδεχομένως επέκταση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Οι δύο εφοπλιστές ελέγχουν την εταιρεία ενέργειας Volton ενώ διάφορα σενάρια τους εμφανίζουν να ενδιαφέρονται για είσοδό τους στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ