Κατρούγκαλος: «Ευρωπαϊκό και διεθνές» το εργασιακό θέμα της Ελλάδας

Να μετατραπεί σε «ευρωπαϊκό και διεθνές» το εργασιακό θέμα της Ελλάδας, θέλει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε δηλώσεις του από τη Γενεύη, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι στόχος είναι η παρουσία του ILO στις διαπραγματεύσεις να είναι ουσιαστική. «Εμείς θεωρούμε ότι είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο στην Ευρώπη, οι καλές διεθνείς πρακτικές, σε ό,τι αφορά τη ILO» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ανέκαθεν η ILO έχει προσπαθήσει να βοηθήσει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της Ελλάδας. Ο λόγος είναι ότι θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται «ένα μοντέλο εργασιακών σχέσεων που πρέπει να υπερασπίσει». Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής της ILO θα επισκεφθεί την Ελλάδα πιθανότατα στα τέλη Νοεμβρίου, για επαφές τόσο με τον ίδιο τον κ. Κατρούγκαλο, όσο και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οι επαφές του Έλληνα υπουργού Εργασίας όμως δεν ολοκληρώνονται εδώ. Την επόμενη Δευτέρα, ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να παρουσιάσει τις απόψεις της ελληνικής πλευράς για τις εργασιακές σχέσεις στην αρμόδια Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, μόλις την προηγούμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, από κοινού με την Βελγική Προεδρία της Ε.Ε. υποστηρίχθηκε να υπάρξει «Eurogroup» των υπουργών Εργασίας, κατά το πρότυπο του «Eurogroup» των υπουργών Οικονομικών.

Ο ρόλος του θα είναι να παρακολουθεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες για τις θεσμικές αλλαγές στην αγορά εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Ό,τι συμβεί σήμερα στην Ελλάδα, θα συμβεί αύριο στην Ευρώπη, άρα η διαπραγμάτευση δεν είναι ελληνικό ζήτημα, είναι ζήτημα που αφορά όλο τον κόσμο της εργασίας» κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ