Πάνε πίσω και οι φορολογικές δηλώσεις;

  Κακά τα ψέματα, η χώρα παραμένει σε προεκλογική περίοδο και θα παραμείνει μέχρι και την ημερομηνία των εκλογών (10 ή 17 Ιουνίου; θα το μάθουμε σήμερα). Η προεκλογική περίοδος οδηγεί σε παράλυση των μηχανισμών και η παράλυση σε καθυστερήσεις. Ανοικτό λοιπόν είναι το ενδεχόμενο νέας παράτασης στη προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Τα εκατομμύρια των μισθωτών και των συνταξιούχων, είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 15 Ιουνίου. Το σύστημα του Taxis για την ηλεκτρονική υποβολή άνοιξε στις 9 Μαίου και μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί λιγότερες από 20.000 δηλώσεις. Τι φταίει η προεκλογική περίοδος; Οι περισσότεροι περιμένουν να κάνουν τη δήλωσή τους την τελευταία στιγμή γιατί γνωρίζουν ότι:

• Η εκκαθάριση για όσους θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους, θα γίνει άμεσα και το εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρωθεί άμεσα

• Ο φόρος θα είναι πολύ περισσότερος για τους λόγους που είναι πλέον γνωστοί σε όλους (μείωση αφορολογήτου στις 5000 ευρώ, τεκμήρια, κατάργηση απαλλαγών, εισφορά αλληλεγγύης κλπ)

Δεν είναι όμως η απροθυμία των πολιτών το πρόβλημα. Είναι και η ετοιμότητα των υπηρεσιών. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν χορηγήσει ακόμη τις βεβαιώσεις αποδοχών σε όλους. Οι επιχειρήσεις επίσης δεν έχουν δώσει τις βεβαιώσεις αποδοχών αν και όφειλαν να το πράξουν από τον Φεβρουάριο. Η ΓΓΠΣ δεν έχει ταχυδρομήσει όλους τους κωδικούς σε όσους πρέπει να κάνουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους (μισθωτούς με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και επαγγελματίες). Επίσης, ακόμη δεν έχουν σταλεί τα έντυπα σε όλους όσους πρέπει να κάνουν χειρόγραφα τις φορολογικές τους δηλώσεις

Συμπέρασμα; Το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνουμε δηλώσεις μέσα στα μπάνια του λαού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ