Πώς θα βάλει... χέρι η εφορία στις καταθέσεις

Συντονισμένο σχέδιο να μπει... χέρι της εφορίας αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων στις καταθέσεις φαίνεται να κρύβει το νέο μνημόνιο.

Από το περιεχόμενο των διατάξεων που έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, προκύπτει ότι οι δανειστές πιέζουν ώστε η εφορία να κινηθεί ιδιαίτερα επιθετικά απέναντι στους οφειλέτες. Τρια συν ένα είναι τα μέτρα που μαρτυρούν αυτή την επιθετική πολιτική:

1. Η μείωση του ορίου των κατασχέσεων. Η εφορία αποκτά το δικαίωμα να κατάσχει αυτομάτως το τμήμα του μισθού ή της σύνταξης άνω των 1000 ευρώ. Από τα 1000 έως τα 1500 ευρώ, μπορούν να κατασχεθούν έως 250 ευρώ (σ.σ το 50% της διαφοράς) ενώ από τα 1500 ευρώ και πάνω ολόκληρο το ποσό. Μην ξεχνάμε ότι πλέον η εφορία έχει εικόνα για τις τραπεζικές καταθέσεις του καθενός. Το ποιος είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός (σ.σ το όριο πλέον προστασίας κατεβαίνει στα 1250 ευρώ) –ένας και μοναδικός- έχει ή θα πρέπει να γίνει γνωστό στην ΓΓΔΕ.

2. Για ποσά άνω των 70.000 ευρώ, η εφορία θα μπορεί να ζητάει άμεσα και ηλεκτρονικά από τις τράπεζες να προχωρούν σε δεσμεύσεις ποσών οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να ανταποκρίνονται την επόμενη ημέρα. Οι δεσμεύσεις θα πρέπει να γίνονται κατασχέσεις μέσα σε ένα πενθήμερο. Όλο αυτό προϋποθέτει ηλεκτρονική εφαρμογή, την οποία η ΓΓΔΕ θα μπορεί να αποκτήσει με απευθείας ανάθεση.

3. Προωθείται η διαδικασία ελέγχου των καταθέσεων σε βάθος 10ετίας. Η εφορία, θα μπορεί να διασταυρώσει εισοδήματα και κίνηση τραπεζικών λογαριασμών, σε βάθος 10 ετών προκειμένου να εντοπίζει φοροδιαφυγή.

Το τέταρτο μέτρο, δίνει τη διέξοδο σε όσους θέλουν να αποφύγουν τα χειρότερα. Άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους καταθέτες να ξεπλύνουν φορολογικές αμαρτίες πληρώνοντας ως αντάλλαγμα ένα ποσοστό επί της κατάθεσης. Τα σενάρια ως προς τον συντελεστή είναι πολλά και «παίζουν» από το 21% έως το 42%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ