Τα βαριά ονόματα της λίστας Μποργιανς

Λίστα με «βαριά» ονόματα που προκαλούν πολιτικό και οικονομικό σεισμό έχει φτάσει στα χέρια των ελληνικών εισαγγελικών αρχών, μέσω Γερμανίας και ειδικότερα του γνωστού δρόμου του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς.

Αυτή τη φορά οι καταθέσεις που αποκαλύπτονται και αφορούν 475 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες βρίσκονται στο Λουξεμβούργο σε γνωστή τράπεζα του κρατιδίου και έχουν γίνει σχετικά πρόσφατα το 2010 και εν μέσω μνημονίου.

Στη λίστα αυτή εντοπίζεται εγγονός παραδοσιακού ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης, ο οποίος δηλώνει ανεπάγγελτος, αλλά έχει ταυτοποιηθεί ότι πρόκειται γι αυτόν ,αφού η διεύθυνση που έχει δηλώσει δεν αφήνει αμφιβολίες στους εισαγγελικούς λειτουργούς για την ταυτότητα του. Η λίστα περιέχει μόνο επώνυμα και διευθύνσεις οι οποίες στοχοποιούν ιδιαίτερα τους δικαιούχους των εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζονται στη συγκεκριμένη τράπεζα του Λουξεμβούργου.

Πρώην υπουργός με ιδιαίτερη ρητορική εντοπίζεται για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους κατάλογο δικαιούχων-καταθετών, που ελέγχεται για φοροδιαφυγή, αφού από τον πρώτο έλεγχο οι καταθέτες δε φαίνεται να έχον δηλώσει στα εισοδήματα τους τα συγκεκριμένα ποσά, ενώ στα πόθεν έσχες δεν εντοπίζονται να έχουν δηλωθεί λογαριασμοί του εξωτερικού.

Άλλο όνομα συμπίπτει με αρχηγό πολιτικού κόμματος που βρίσκεται σήμερα στη Βουλή, δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί ενώ δηλώνεται περιέργως ως διεύθυνση υποκατάστημα ιδιωτικής τράπεζας. Τώρα οι εισαγγελείς έχον επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να εντοπίσουν, αν το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε ποτέ σχέση εργασίας με τη συγκεκριμένη τράπεζα.

Δεν λείπουν όμως και τα πρόσωπα ,που έχουν πρωταγωνιστήσει σε σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ, δύο από αυτά μάλιστα έχουν και προφυλακιστεί για υποθέσεις και τη δεκαετία του 2000 αλλά και του 2010. Ένα από αυτά είναι τραπεζίτης, ο οποίος έχει κατηγορητήριο κατάχρησης δημοσίου χρήματος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και από το 2013 ερευνάται από την Αρχή κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος πού ακριβώς έχει κρύψει τα εκατομμύρια, τα οποία βεβαίως δεν έχουν εντοπιστεί σε ελληνικές τράπεζες. Ο ίδιος φαίνεται να είχε και όμιλο επενδύσεων και τραπεζικών συναλλαγών στο Λουξεμβούργο, ενώ καταγράφεται η διαπλοκή του σύμφωνα με όσα καταγγέλλει και ο ίδιος και με μεγάλους πολιτικούς και συστημικούς παράγοντες. Δύο ονόματα παραπέμπουν σε κατηγορουμένους του σκανδάλου της Siemens, ο ένας μάλιστα είναι κατηγορούμενος και στις δύο δίκες της μεγάλης υπόθεσης, ενώ πρόσφατα έγινε έφοδος στην οικία του στην Εκάλη από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς. Το άλλο πρόσωπο κατηγορείται επίσης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ο λογαριασμός του στην Ελβετία εμφανίζεται να συνδέεται με δωροδοκία πρώην υπουργού, ο οποίος επίσης δικάζεται.

ΕΚΔΟΤΕΣ

Δεν λείπουν όμως από την συγκεκριμένη λίστα και τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά και εκδοτικά ονόματα της χώρας. Έτσι οι εταιρείες των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της χώρα εντοπίζονται στην συγκεκριμένη λίστα και οι δραστηριότητες τους αφορούν τομείς που εκτείνονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως το χώρο της ενέργειας, των ηλεκτρονικών συστημάτων, αλλά και άλλες δραστηριότητες.

Αίσθηση προκαλεί ο εντοπισμός δυο εκδοτικών συγκροτημάτων, τα οποία εμφανίζονται αυτήν την εποχή να έχουν ιδιαίτερη δυσπραγία , κάποιοι μάλιστα έχουν επί μήνες απλήρωτους και τους εργαζομένους.

Ο ένας από αυτούς έχει ήδη συλληφθεί για φοροδιαφυγή και εμπεριέχεται στη λίστα Λαγκάρντ ενώ ο άλλος έχει δέσμευση της περιουσίας του από του Οικονομικούς Εισαγγελείς.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ

Δεν λείπει φυσικά και ο κατασκευαστικός τομέας αφού εταιρεία με έδρα την Κύπρο αντιμετωπίζει ήδη κατηγορίες κακουργηματικές, αλλά έχει κριθεί από τα Ελληνικά δικαστήρια ότι η υπόθεση για τον συγκεκριμένο έλληνα επιχειρηματία πρέπει να δικαστεί από την ελληνική δικαιοσύνη.

Τα τρία στάδια της διερεύνησης

Η λίστα με τους καταθέτες λογαριασμών το 2010 είναι αυτή που δημοσιοποιήθηκε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη διαπλοκή. Το σημαντικό, όπως λένε οι δικαστές που την παρέλαβαν ότι η χρονιά κατά την οποία καταγράφονται οι καταθέσεις λόγω μη παραγραφής επιτρέπει στις ελληνικές δικαστικές αρχές να εξετάσει αν εντοπίζονται ποινικές ευθύνες.

Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών – ασχολείται και το επιτελείο του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη- έχει τρία στάδια

Πρώτο: θα γίνει διασταύρωση με τις άλλες λίστες καταθετών του εξωτερικού οι οποίες βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών δικαστικών αρχών

Δεύτερο: θα διασταυρωθούν τα εισοδήματα των συγκεκριμένων καταθετών όπως έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια στην εφορία σε σχέση με τα εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται να έχουν βρεθεί στην συγκεκριμένη τράπεζα

Τρίτο: τα συμπεράσματα θα διαβιβαστούν στην οικονομική εισαγγελία, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ευθύνες των δικαιούχων-καταθετών που βεβαίως αφορούν τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και τους ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η συγκεκριμένη λίστα έφτασε στη χώρα μας στις αρχές Οκτωβρίου μετά από ενέργειες του γ.γ. για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη, η ομάδα του οποίου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών Βαλτερ Μπόργιανς. Οι συνεργάτες του κ. Μπόργιανς επεξεργάζονται λίστες σε 57 τράπεζες της Ελβετίας, της Αυστρίας, του Λιχτενστάιν και του Λουξεμβούργου. Η λίστα ήρθε κρυπτογραφημένη, μέσω ηλεκτρονικής οδού με πρώτο παραλήπτη την Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και παραδόθηκε αμέσως στο γραφείο των Οικονομικών Εισαγγελέων. Σύμφωνα με δηλώσεις των κυρίων Βασιλειάδη και Αλεξιάδη στόχος των ελλήνων εισαγγελέων , αλλά και αξιωματούχων είναι να υπάρξουν αποτελέσματα από τους ελέγχους σε περίπου 45 ημέρες.

Αν τελικά διαπιστωθεί ότι η πλειοψηφία των καταθετών δεν έχει δηλώσει στην εφορία τα χρήματα που έχουν κατατεθεί, έγκυρες δικαστικές πηγές δεν αποκλείουν την είσπραξη εκατομμυρίων ευρώ αφού η πιθανοί φοροφυγάδες θα σπεύσουν να κάνουν ρυθμίσεις για να αποφύγουν τον ποινικό έλεγχο των Οικονομικών Εισαγγελέων. Και σε αυτήν την περίπτωση το δόγμα της ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά και των ελληνικών ελεγκτικών αρχών είναι «πληρώστε για να σωθείτε», φράση που είναι αποτελεσματική από τη διερεύνηση των φοροφυγάδων στις προηγούμενες λίστες από τις οποίες έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από όλες τις λίστες που έχουν φτάσει στη χώρα μας στη διάθεση των ελεγκτρικών ελληνικών αρχών βρίσκεται πλέον μία σουπερ όπως την ονομάζουν λίστα με 1.270.000 ΑΦΜ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ