Amber alert για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Από χρόνο σε χρόνο πάει το περιβόητο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το έτος 2017 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η ολοκλήρωση του Περιουσιολογίου θα πάει για το 2019.

Σκοπός του έργου είναι η ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων. Η καταγραφή δε αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία ως εργαλείο άσκησης φορολογικής πολιτικής με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.

Το Πληροφοριακό Σύστημα του Πλήρους Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου θα αποτελείται από τα ακόλουθα συστατικά στοιχεία (υποσυστήματα):
• Υποσύστημα Φορολογούμενων. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής στοιχείων περιουσίας (αρχικής και τροποποιητικής), προβολής και εκτύπωσης της συνολικής τους εικόνας, καθώς και τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών.
• Υποσύστημα Εσωτερικών Χρηστών. Ειδικοί χρήστες της φορολογικής διοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα προβολής των στοιχείων της περιουσίας και συσχέτισής τους με άλλες πληροφορίες της φορολογικής διοίκησης για τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα καταχώρησηςτων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία προκύπτουν μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
• Υποσύστημα Διαχείρισης του Π.Σ. Ειδικοί χρήστες της φορολογικής διοίκησης θα μπορούν να εμπλουτίζουν το σύστημα με νέες κατηγορίες δεδομένων και να καθορίζουν τις διαδικασίες συλλογής, ενημέρωσης, καθώς και τους κανόνες εγκυρότητας των δεδομένων αυτών. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τους χρήστες του Π.Σ., τις προθεσμίες υποβολής και άλλες παραμέτρους λειτουργίας του Π.Σ. Τέλος θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της λειτουργίας του Π.Σ. και εξαγωγής αναφορών και στατιστικών στοιχείων. Το έργο του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί από αυτό.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ αναφέρει πως στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης εισπράξεων ενισχύει το μηχανισμό είσπραξης των απαιτήσεων του Δημοσίου που σχετίζονται με την αυτοματοποίηση και κεντρικοποίηση των διαδικασιών και αναπτύσσει εργαλεία για την αποδοτικότερη διαχείριση και συλλογή οφειλών προβαίνοντας στην υλοποίηση έργων και δράσεων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
• Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Είσπραξης Οφειλών.
• Επέκταση του εύρους των κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους.
• Διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα της ΕΧΑΕ.
• Διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
• Πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας.
• Προσαρμογή συστημάτων TAXIS και ELENXIS, ώστε να απεικονίζονται οφειλέτες υπό καθεστώς αφερεγγυότητας, για περαιτέρω αυτοματοποίηση διαδικασιών είσπραξης.
• Βελτίωση διαδικασίας σχετικά με την αυτοματοποιημένη πίστωση οφειλών Δ.Ο.Υ. από τις εισπράξεις των Ταυτοτήτων Οφειλής Κατασχετηρίου εις χείρας Τρίτων.
• Βελτίωση διαδικασίας σχετικά με την αυτοματοποιημένη πίστωση οφειλών φορολογουμένων Δ.Ο.Υ. από τις εισπράξεις των Ταυτοτήτων Οφειλής α) Παρακράτησης Ποσού σε Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας, β) Παρακράτησης Ποσού σε Βεβαίωση Οφειλής.
• Δημιουργία Περιβάλλοντος αυτοματοποιημένων διαδικασιών κεντρικών συμψηφισμών.
• Διαλειτουργικότητα ICISnet με TAXIS, όσον αφορά στην εμφάνιση ενοποιημένης εικόνας οφειλών των δύο συστημάτων για τον ίδιο οφειλέτη.
• Υποστήριξη του νέου συστήματος υπολογισμού κοινωνικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ενσωμάτωση της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ