Έρχεται νομοθετικό πλαίσιο για το Bitcoin

Το ενδιαφέρον της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν προκαλέσει οι αλλαγέ στο ψηφιακό περιβάλλον και κυρίως η χρήση των κρυπτονομισμάτων.

Στο επιχειρησιακό της σχέδιο η ΑΑΔΕ σημειώνει πως η ψηφιοποίηση “αποτελεί πρόκληση και όχι κίνδυνο για τη φορολογική διοίκηση”. Η θετική αυτή στάση απέναντι στην ψηφιακή τεχνολογία δικαιολογείται αμέσως μετά, καθώς “ολοένα και περισσότερα δεδομένα από τρίτες πηγές (third-party data) γίνονται διαθέσιμα στις αρχές, έτσι ώστε η αυτοματοποίηση των δηλώσεων να εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, περιορίζοντας δυνητικά περιπτώσεις υποβολής ανακριβών δηλώσεων αλλά και φοροδιαφυγής/απάτης.”.

Η ΑΑΔΕ φαίνεται να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις όσον αφορά στα κρυπτονομίσματα, όπως είναι το Bitcoin, το Ethereum και το Ripple, καθώς διαπιστώνει πως σε ορισμένες χώρες χρησιμοποιούνται ακόμα και για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων.

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενά της, η ΑΑΔΕ δεν έχει διάθεση να αφήσει τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα να περάσουν κάτω από το ραντάρ της Εφορίας. Η ΑΑΔΕ σημειώνει στο επιχειρησικό της σχέδιο πως θα “προτείνει τη θεσμοθέτηση της φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων και ως επένδυση χαρτοφυλακίου”, γεγονός που ουσιαστικά ερμηνεύεται ως προάγγελος νομοθέτησης των συναλλαγών με το Bitcoin και τις ουκ ολίγες άλλες εκδοχές ψηφιακού νομίσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ