Πώς θα εξοφλήσετε οφειλή 1000 ευρώ στην εφορία πληρώνοντας 43 ευρώ τον μήνα

Πέντε εναλλακτικές λύσεις έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα αυξημένα φορολογικά βάρη της επόμενης περιόδου. Οι τρεις εναλλακτικές λύσεις προστέθηκαν από χθες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση. Οι αποφάσεις είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε φόροι συνολικού ύψους περίπου 10 δις. ευρώ να πληρωθούν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 χωρίς να επηρεαστεί περισσότερο ο φετινός προϋπολογισμός ενώ φόροι περίπου 1,5 δις. ευρώ που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία να καταβληθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους μέσα στο 2021 «τονώνοντας» τα έσοδα της επόμενης χρονιάς. Οι πέντε εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται είναι οι εξής:
- Να το πληρώσετε με την πιστωτική σας κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις των 83,33 ευρώ. Προσοχή: πρέπει να υπάρχει το υπόλοιπο στην πιστωτική κάρτα και να μην χαθεί η προθεσμία καμίας δόσης καθώς μόνο έτσι θα είναι πραγματικά άτοκες. Η πηγή προέλευσης της οφειλής δεν έχει καμία σημασία. Είτε είναι ΕΝΦΙΑ, είτε είναι φόρος εισοδήματος είτε οτιδήποτε άλλο, μπορείτε να πληρώσετε κανονικά με την πιστωτική σας κάρτα
- Αν η οφειλή έχει μαζευτεί από τις υποχρεώσεις που αναστείλατε κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού (δόσεις ρυθμίσεων, ΦΠΑ κλπ) τότε θα μπορείτε να κάνετε χρήση της νέας ρύθμισης που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση. Αυτή η λύση είναι ευνοϊκότερη από την πιστωτική κάρτα καθώς δεν διατρέχετε τον κίνδυνο της πολύ υψηλής επιβάρυνσης αν χάσετε μια δόση (σ.σ θα υπάρχει πάντως προσαύξηση σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής) ενώ προβλέπεται και περίοδος χάριτος μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021. Οι δώδεκα δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 και φυσικά το ποσό θα διαμορφώνεται και πάλι στα 83,33 ευρώ ανά 1000 ευρώ οφειλής. Η ειδική ρύθμιση για τις οφειλές του κορωνοϊού θα προβλέπει και 24 δόσεις αλλά με επιτόκιο (σ.σ το οποίο θα κυμαίνεται γύρω στο 2-3%). Αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία δόση θα διαμορφώνεται στα επίπεδα των 43 ευρώ τον μήνα.
- Αν η οφειλή αφορά στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, μπορείτε να πληρώσετε σε 8 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021. Προσοχή: αυτή η λύση μπορεί να συνδυαστεί και με κάποια άλλη ώστε να πάτε την πληρωμή του φόρου πιο πίσω στον χρόνο χωρίς επιβάρυνση. Δηλαδή, μπορείτε να πληρώνετε κανονικά τις πρώτες δόσεις και αν χρειαστείτε χρήματα, να καταβάλλετε τις τελευταίες με τη χρήση πιστωτικής κάρτας επίσης σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να φτάσετε να αποπληρώνετε τον φόρο εισοδήματος του 2020 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021 χωρίς καμία επιβάρυνση.
- Αν η οφειλή αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η πληρωμή θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021. Και πάλι μπορείτε να συνδυάσετε την πληρωμή με την χρήση πιστωτικής κάρτας και να επεκτείνετε την περίοδο αποπληρωμής έως και το τέλος Ιανουαρίου του 2021.
- Αν καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν σας ταιριάζει (όλες άτοκες) σας μένει η πάγια ρύθμιση της εφορίας η οποία προσφέρει 12 ή και 24 δόσεις. Για τις 12 δόσεις, οι τόκοι δεν είναι πολλοί. Επειδή υπάρχει μπόνους εμπρόθεσμης πληρωμής, αν «σπάσετε» μια οφειλή σε 12 δόσεις η τελική επιβάρυνση από τόκους δεν θα είναι μεγαλύτερη από 20-25 ευρώ δηλαδή η δόση αντί για τα 83 ευρώ θα φτάνει στα 86-87 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Drones, μυστικοί ελέγχοι και «τουρίστες-εφοριακοί» για να πιαστούν στα πράσα οι φοροφυγάδες
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το καλοκαίρι
Ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ σχεδιάζει η ΑΑΔΕ - Άμεσα τα πρόστιμα στους εκπρόθεσμους από τέλος Ιουνίου
Τους επόμενους μήνες το 95% των αιτημάτων να διεκπεραιώνονται αυτόματα και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση
Μπαίνουν στο στόχαστρο τα Airbnb: Αδήλωτα ακίνητα και κρυφά εισοδήματα ψάχνει η ΑΑΔΕ
Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς
Οφειλέτες Δημοσίου: Δεύτερη ευκαιρία έως 20/6 για ρύθμιση χρεών -Τέλος Ιουνίου στα «μανταλάκια»
Και στη φετινή λίστα θα περιλαμβάνονται όσοι έχουν βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την Εφορία που…
Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Υποχρεωτικό από τις 2 Ιουνίου - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Τι αλλάζει, ποιοι εξαιρούνται και πότε πέφτουν «καμπάνες» που μπορεί τελικά να φθάσουν τα 10.000…
Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 2,8 εκατ. δηλώσεις με λίγα εισοδήματα και πολλές δαπάνες
Σε δεκάδες περιπτώσεις, η εφορία εντόπισε τραπεζικές κινήσεις ή έξοδα που ξεπερνούσαν ακόμη και τις…
Απενεργοποίηση ΑΦΜ: Το Υπουργείο Οικονομικών «ξαναγράφει» το πλαίσιο - Τι ισχύει και τι αλλάζει
Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης του μέτρου
ΣτΕ: Αντισυνταγματική η δυνατότητα της ΑΑΔΕ για αναστολής χρήσης ΑΦΜ λόγω φοροδιαφυγής
Συνιστά βαθιά επέμβαση στην οικονομική ζωή του φορολογούμενου
Ερχεται μπόνους συνέπειας για χιλιάδες φορολογούμενους - Τα νέα κίνητρα που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ
Νέο καθεστώς εκπτώσεων, προστασίας καταθέσεων και fast track επιστροφών για όσους πληρώνουν στην ώρα τους
Έρχονται οι «Ράμπο» της «ΔΕΟΣ» - Τρία νέα όπλα κατά της φοροδιαφυγής ρίχνει στη μάχη η ΑΑΔΕ
Η τεχνολογία στην υπηρεσία της φορολογικής διαδικασίας
Πρεμιέρα για τις δηλώσεις ΦΠΑ με το μήνα - Το μέτρο εγκαινιάζουν 5.057 επιχειρήσεις στο τέλος Μαΐου
Στόχος οι «εξαφανισμένοι έμποροι»
Το «προφίλ» των φορολογούμενων – Πόσα σπίτια, αυτοκίνητα, δάνεια και… πισίνες έχουν οι Έλληνες
Η επεξεργασία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).