Έρευνα: Οι μισθωτοί στην Ελλάδα αγοράζουν όσα μπορούν, όχι όσα θα ήθελαν

Έρευνα στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων διενήργησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία Αlco και καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: οι μισθωτοί αγοράζουν όσα επιτρέπουν τα εισοδήματά τους και όχι όσα πραγματικά θα ήθελαν!
Στην έρευνα που διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 18-25 Φεβρουαρίου φαίνεται επίσης ότι οι μισοί περίπου μισθωτοί δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες. Η κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών των μισθωτών για το 47% στηρίζεται σε ανάληψη καταθέσεων, ενώ το 16% αναγκάζεται να δανειστεί.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας σε σχέση με τη δυνατότητα των μισθωτών να ανταποκριθούν σε δόσεις δανείων και καρτών. Μόνο το 22% δηλώνει, ότι μπορεί πάντα να ανταποκρίνεται, με το 30% να ανταποκρίνεται συνήθως, το 9% λίγες φορές και το 6% να μην μπορεί να ανταποκριθεί καθόλου.
Σε ό,τι αφορά στα εισοδήματα, το 53% των ερωτηθέντων, δηλώνει μείωση έναντι του 44% που δηλώνει σταθερότητα, καλύτερη εικόνα από τον Σεπτέμβριο (70% και 26% αντίστοιχα), ενώ σε επίπεδο τριμήνου το 79% δηλώνει σταθερότητα (έναντι 66% τον Σεπτέμβριο) και μόνο το 18% μείωση. Το 73% πιστεύει ότι η μείωση του εισοδήματος, οφείλεται στη μείωση του μισθού.
Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες, κυριαρχεί η απογοήτευση, ενώ κυρίαρχη είναι η αντίληψη, ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα. Όσον αφορά τώρα στα επίπεδα κατανάλωσης των μισθωτών, για πρώτη φορά η συνολική δαπάνη κατανάλωσης αποτυπώθηκε σταθερή (49%), με 19% να μιλά για αύξηση και 31% για μείωση.
Από τις 17 βασικές κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών, σε 11 είχαμε σταθερή δαπάνη από την πλειοψηφία των εργαζόμενων, ενώ στις υπόλοιπες 6 η δαπάνη μειώθηκε.
Σταθερές σχεδόν για όλους έμειναν οι δαπάνες για καθαριστικά σπιτιού και είδη προσωπικής υγιεινής (89%), τηλεφωνία/ίντερνετ (86%), προϊόντα καπνού (80%), εκπαίδευση (74% ) και τρόφιμα (73%), ενώ για περίπου 6 στους 10 για βενζίνη/πετρέλαιο, καλλυντικά, σοκολάτες/snacks και κρασί μπύρα. Το ότι το σύνολο σχεδόν των μισθωτών (95%) επιλέγει προϊόντα σε προσφορά, ενώ ένας στους δύο (46%) προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Μειωμένη δαπάνη έχουμε περισσότερο από μισθωτούς κατώτερης μόρφωσης 45 - 54 ετών, άνδρες με εισόδημα 1001 έως 1200 ευρώ, που κατοικούν στην Αττική, ενώ μείωση αποτυπώνεται και στις δαπάνες ψυχαγωγίας, παρά το 35% που εμφανίζει να κινείται σε σταθερά επίπεδα. Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας, είναι ότι ο περιορισμός των εισοδημάτων τους για πολλά χρόνια, μετέβαλλε τους μισθωτούς από καταναλωτές επιλογής σε καταναλωτές ανάγκης, «με όλα όσα αυτό συνεπάγεται τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σούπερ μάρκετ: Ανοδος 1,78% στις τιμέςτον Ιούνιο - Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις
Το Α΄ εξάμηνο 2025 καταγράφονται ήπιες πληθωριστικές πιέσεις
Αυξημένα τα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιουλίο - Τι θα πληρώσουμε ανά πάροχο
Στα 18 λεπτά η κιλοβατώρα, η μέση χρέωση για τα «πράσινα» τιμολόγια.
Εγινε η Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ
Ένας υπερτυχερός κερδίζει 50.000 ευρώ, 5 τυχεροί 20.000 ευρώ και 500 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ.
Πάνω από 35 εκατ. ευρώ οι ρευματοκλοπές στο πρώτο πεντάμηνο του 2025
Τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ
Γ.Γ. Εμπορίου: Έως 3 λεπτά η αύξηση στα πρατήρια καυσίμων – Αποδίδουν οι έλεγχοι
Αποσοβήθηκε η αισχροκέρδεια
Τα δικαιώματα των πολιτών σε ότι αφρά τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία και airbnb
Το ΙΝΚΑ ενημερώνει
Παράταση για τις αιτήσεις επιδότησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις
Eως τη λήξη της αρχικής προθεσμίας είχαν υποβληθεί περί τις 130.000 αιτήσεις.
Τιμές φωτιά στο ράφι - Αύξηση 2,47% στον πληθωρισμό των σούπερ μάρκετ τον Μάιο
Που σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Οι δύο αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ που επηρεάζουν εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές
Επιστολές με τις οποίες γνωστοποιούνται δύο πολύ βασικές αλλαγές στα εξαιρετικά δημοφιλή πράσινα τιμολόγια της…
Προσοχή: Ανακαλούνται παρτίδες από τσουρέκι με γέμιση πραλίνα φουντουκιού
Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ
Ηλεκτρικό ρεύμα: Η στροφή στα σταθερά τιμολόγια φέρνει νέα προϊόντα από τις εταιρείες προμήθειας
Τα νέα προϊόντα συνδυάζουν σταθερότητα στις χρεώσεις αλλά με παραλλαγές και διαφοροποιήσεις