Όλα τα βήματα για να πάρετε το επίδομα θέρμανσης

Βάσει ταχυδρομικού κώδικα το τελικό ποσό – Όλη η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών

 

Αποκαλυπτήρια για την διαδικασία καταβολής του επιδόματος θέρμανσης όχι όμως και το τελικό ποσό που θα εισπράξει το κάθε νοικοκυριό καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει πρώτα να «μετρήσει» τους δικαιούχους και μετά να «κλειδώσει» το ποσό. Ωστόσο, από τώρα ο καταναλωτής γνωρίζει τα βασικά: πρέπει να κάνει ηλεκτρονική αίτηση έως 11 Ιανουαρίου. Αν θέλει να λάβει χρήματα μέχρι το τέλος Γενάρη πρέπει να αγοράσει καύσιμα έως το τέλος του χρόνου. Μετράνε και οι αγορές που έχει ήδη κάνει. Φέτος, επιδοτείται και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και το υγραέριο σε όλη την Ελλάδα. Επιδοτείται και το ξύλο κάτι που επίσης προκύπτει από τον Ταχυδρομικό Κώδικα (σ.σ καθώς πρέπει να ζεις σε περιοχές με κάτω από 2500 κατοίκους για να επιδοτείσαι για το τζάκι και τη σόμπα.

Εκτός από τις ημερομηνίες, ο καταναλωτής μαθαίνει και το μέγιστο και το ελάχιστο ποσό: 80 ευρώ έως 650 ευρώ. Το τι ποσό θα πάρει ο ίδιος όμως, θα το μάθει μετά τις 11 Ιανουαρίου και αφού έχει κάνει την αίτηση. Θα εξαρτηθεί:

  1. Από τον ταχυδρομικό κώδικα (ο οποίος έχει ήδη συνδεθεί με έναν συντελεστή όπως προκύπτει και από το κείμενο της απόφασης)
  2. Από την οικογενειακή κατάσταση (καθώς υπάρχει προσαύξηση της επιδότησης με συντελεστή 10% για κάθε ανήλικο τέκνο) και
  3. Από την τελική φόρμουλα (πιθανότατα ένα συγκεκριμένο ποσό βάσης) το οποίο θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών με νεώτερη υπουργική απόφαση.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι αγορές καυσίμου θα πρέπει να είναι διπλάσιες του ύψους του επιδόματος. Και ότι οι αποδείξεις (ο αριθμός τους) θα πρέπει να περαστεί στο σύστημα για να γίνει η καταβολή του επιδόματος. Αν μάλιστα όλα αυτά γίνουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η είσπραξη του ποσού θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια δεν έχουν αλλάξει. Επίσης, όποιος έχει την περιέργεια να δει τον συντελεστή που αντιστοιχεί στον ταχυδρομικό του κώδικα, μπορεί να ανατρέξει στον σχετικό πίνακα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο συντελεστής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το επίδομα ενώ όπου αναγράφεται η ένδειξη «ναι» επιτρέπεται και η επιδότηση για ξύλα και πέλετ.

ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (epidoma thermansis.pdf)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ