Έγινε το φυσικό αέριο φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης;

Αν κάποιος έχει κατά νου να προχωρήσει σε αλλαγή του καυστήρα ώστε να επιστρέψει στο πετρέλαιο θέρμανσης από το φυσικό αέριο, καλό θα είναι να το σκεφτεί ξανά και ξανά. Διότι η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί, την ώρα που η διεθνής τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει

Με το φυσικό αέριο στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα (είχε φτάσει και στα 345 ευρώ) η τιμή λιανικής τον Νοέμβριο που ουσιαστικά θα ξεκινήσει η χρήση (σ.σ στην Βόρειο Ελλάδα και νωρίτερα) ενδέχεται να υποχωρήσει και κάτω από τα 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθεί και το πετρέλαιο θέρμανσης (σ.σ τα 1,3 ευρώ ανά λίτρο βγάζουν τιμή ανά κιλοβατώρα στα 0,11-0,12 ευρώ) οπότε με αυτά τα δεδομένα, το μόνο κίνητρο για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι το διπλάσιο επίδομα και αυτό όμως μόνο γι’ αυτούς που το δικαιούνται βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων. Προσοχή λοιπόν στις αποφάσεις διότι δεν είναι δεδομένο ότι με τις παρούσες συνθήκες θα αποσβεστεί το κόστος της επένδυσης για την μετατροπή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η χρονιά θέλει ψυχραιμία και στενή παρακολούθηση των εξελίξεων καθώς τα δεδομένα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το εργαλείο του fpress.gr για να κάνετε τις συγκρίσεις σε πραγματικό χρόνο. Αυτή τη στιγμή, το φυσικό αέριο έχει πέσει σε τιμές λιανικής κάτω από τα 12 λεπτά, το πετρέλαιο θέρμανσης κινείται στα ίδια ή και λίγο υψηλότερα επίπεδα με τιμή ανά λίτρο στα 1,3-1,35 ευρώ μαζί με την επιδότηση ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα είναι στα 0,22 ευρώ λιανική αλλά το ισοδύναμο είναι το μισό για τα κλιματιστικά (0,11 ευρώ) και περίπου το ένα τέταρτο για τις αντλίες θερμότητας.

Tο εργαλείο για τον υπολογισμό του κόστους θέρμανσης δημοσιεύεται στον ακόλουθο σύνδεσμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλετε τις τιμές που προαναφέρθηκαν για να δείτε το τελικό αποτέλεσμα του κόστους θέρμανσης σε ετήσια βάση.

https://www.fpress.gr/ypologistika-ergaleia/story/78878/apokleistiko-ypologiste-monoi-sas-to-kostos-tis-thermansis-me-petrelaio-reyma-i-fysiko-aerio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ