Η ΜΕΤΑ λανσάρει ακουστικά VR που απευθύνονται σε επαγγελματίες που εργάζονται

Το Quest Pro είναι η τελευταία συσκευή στην αναζήτηση του Ζούκερμπεργκ

Ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ, αποκάλυψε τα νεότερα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας της εταιρείας του, το Meta Quest Pro, που αποτελεί την τελευταία εισβολή του διευθύνοντος συμβούλου στον κόσμο των συσκευών VR υψηλών προδιαγραφών που η Meta Platforms Inc. ελπίζει ότι θα δελεάσει τους δημιουργούς και τους εργαζόμενους επαγγελματίες να υιοθετήσουν το όραμά της για ένα εικονικό μέλλον.

Το Meta Quest Pro είναι το πιο πρόσφατο ακουστικό της εταιρείας σε μια σειρά προϊόντων που προηγουμένως έφερε την επωνυμία Oculus και περιλαμβάνει μια σειρά τεχνολογικών εξελίξεων από τα ακουστικά Quest 2 της εταιρείας που κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2020.

Είναι επίσης πολύ πιο ακριβό από τον προκάτοχό του. Η νέα συσκευή θα κοστίσει 1.500 δολάρια, ή τρεις φορές την τιμή του Quest 2, εν μέρει επειδή η εταιρεία στοχεύει σε πιο σοβαρούς επαγγελματίες που εργάζονται. Ενώ τα ακουστικά Quest 2 της Meta έχουν πουλήσει περίπου 15 εκατομμύρια μονάδες, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να συνδέουν το VR με το gaming, μια σύνδεση που η Meta φαίνεται να προσπαθεί να αποφύγει στην εμπορία των νεότερων ακουστικών της.

«Είναι επικεντρωμένο στη δουλειά», είπε ο Ζούκερμπεργκ σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στο Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον. "Οι ιδανικοί πελάτες για αυτό θα είναι είτε άτομα που θέλουν απλώς τη συσκευή VR υψηλότερου επιπέδου - τόσο ενθουσιώδεις, άνθρωποι τύπου prosumer είτε άτομα που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη δουλειά. "

Ορισμένες από τις νέες δυνατότητες του Quest Pro έχουν δημιουργηθεί για αυτό το κοινό και θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες για άτομα που κάνουν συναντήσεις σε VR ενώ εργάζονται εξ αποστάσεως. Η συσκευή περιλαμβάνει παρακολούθηση προσώπου και ματιών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εξανθρωπισμό των avatar, έτσι ώστε οι συνομιλίες στο VR να αισθάνονται πιο προσωπικές. Έχει επίσης αυτό που ο Meta αποκαλεί «full-color εμπειρία μεικτής πραγματικότητας», η οποία χρησιμοποιεί κάμερες στο εξωτερικό του ακουστικού για να επιτρέψει στους ανθρώπους να δουν τον κόσμο γύρω τους και να επικαλύψουν γραφικά ενώ φορούν τη συσκευή. (Το Quest 2 έχει επίσης αυτό το χαρακτηριστικό μεικτής πραγματικότητας, αλλά μόνο σε ασπρόμαυρο.)

Η Meta λανσάρει επίσης νέους ελεγκτές «αυτο-παρακολούθησης» παράλληλα με τα νέα ακουστικά της, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε ελεγκτής διαθέτει «ενσωματωμένους αισθητήρες» που μπορούν να «παρακολουθούν τη θέση τους σε χώρο 3D ανεξάρτητα από το ακουστικό», σύμφωνα με την ανάρτηση ιστολογίου του Meta για το προϊόν.

Η Meta και ο Zuckerberg πειράζουν το Quest Pro εδώ και μήνες και πολλές από τις λεπτομέρειες του ακουστικού διέρευσαν πριν από την ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο Connect της εταιρείας. Ωστόσο, η έρευνα της Meta στην ανάπτυξη ακουστικών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας είναι το κλειδί για τα σχέδια για το λεγόμενο Metaverse, μια καθηλωτική έκδοση του Διαδικτύου όπου ο Zuckerberg ελπίζει ότι οι άνθρωποι τελικά θα εργαστούν και θα παίξουν.

Κάποια μέρα οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο metaverse ως ψηφιακά είδωλα μέσω συσκευών όπως το Quest Pro και τελικά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που προορίζονται να μοιάζουν με συνηθισμένα γυαλιά ανάγνωσης. Αυτό το όραμα είναι ακόμα μακριά - και κοστίζει στη Meta δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο μεταξύ. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι επενδύσεις στο τμήμα Reality Labs που είναι υπεύθυνο για την κατασκευή του Metaverse μείωσαν τα λειτουργικά κέρδη κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Πολλοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν το όραμα του Ζούκερμπεργκ είναι καν εφικτό. Αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος δημοσίευσε πρόσφατα μια φωτογραφία του δικού του avatar στη σελίδα του στο Facebook, χλευάστηκε ανελέητα από ανθρώπους που ένιωσαν ότι η εικόνα φαινόταν ερασιτεχνική.

Η Meta κατασκευάζει και άλλες τεχνολογίες εκτός από ακουστικά που θα παίξουν επίσης σε αυτό το όραμα. Ενώ μερικά από αυτά, όπως η έγχρωμη τεχνολογία μεικτής πραγματικότητας και παρακολούθησης προσώπου, είναι ήδη διαθέσιμα, μεγάλο μέρος της τεχνολογίας είναι πολύ πιο μακριά. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως η εύχρηστη σάρωση 3D , ώστε οι χρήστες να μπορούν να φωτογραφίζουν ή να βιντεοσκοπούν προσωπικά αντικείμενα και να ανεβάζουν γρήγορα ψηφιακές εκδόσεις αυτών των αντικειμένων σε έναν εικονικό κόσμο. Περιλαμβάνει επίσης βελτιωμένο χωρικό ήχο, έτσι ώστε οι συνομιλίες που συμβαίνουν στο metaverse να έχουν την ίδια ακουστική αίσθηση με αυτές που συμβαίνουν στην πραγματική ζωή.

Η εταιρεία εργάζεται σε ένα βραχιολάκι που μπορεί να ανιχνεύσει νευρολογικά σήματα σε ανθρώπους και να μετατρέψει αυτά τα σήματα σε εξόδους σε ψηφιακή οθόνη. Η τεχνολογία ουσιαστικά μετατρέπει το ανθρώπινο χέρι σε τηλεχειριστήριο, ένα χρήσιμο εργαλείο όταν προσπαθείτε να χειριστείτε ένα ζευγάρι έξυπνα γυαλιά.

Ο Ζούκερμπεργκ επέδειξε αυτή την τεχνολογία σε μια ομάδα δημοσιογράφων στα τέλη του περασμένου μήνα από ένα από τα κτίρια γραφείων της εταιρείας κοντά στο Σιάτλ. Το βραχιολάκι είναι ογκώδες αυτή τη στιγμή, αναγνώρισε, αλλά τελικά πιστεύει ότι θα είναι αρκετά κομψό ώστε οι άνθρωποι να το φορούν πάντα για να ελέγχουν τις συσκευές γύρω τους.

«Νομίζω ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα το χρησιμοποιούν για να ελέγχουν τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους και όλα αυτά τα άλλα πράγματα», είπε. «Θα έχεις απλώς μια μικρή ζώνη γύρω από τον καρπό σου».

«Δεν είναι τόσο μακριά». Πρόσθεσε. «Δεν είναι φέτος, αλλά δεν είναι τόσο μακριά».

Το Quest Pro ξεκινά να πωλείται και θα ξεκινήσει την αποστολή του στις 25 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ