Αυξημένη η κίνηση αλλά πτώση στο τζίρο στις λαϊκές αγορές της Βόρειας Ελλάδας

Που οφείλεται το φαινόμενο.

Αυξημένη σε ποσοστό «ίσως και άνω του 20%» καταγράφεται η κίνηση στις λαϊκές αγορές της Βόρειας Ελλάδας τη φετινή εορταστική περίοδος, αλλά «ο τζίρος δεν συμβαδίζει με την επισκεψιμότητα και μετράμε μια μεσοσταθμική πτώση κατά 15%», επισήμανε στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η Ομόνοια» Κώστας Καρυπίδης.

Εξήγησε πως παρά την αυξημένη κίνηση στις υπαίθριες αγορές, ο τζίρος «ψαλιδίζεται» τόσο από τα αυξημένα κόστη των παραγωγών, όσο και από τις μειωμένες ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές. «Πριν ξεκινήσει για τη λαϊκή αγορά ο κάθε καταναλωτής, έχει τη λίστα ανά χείρας και έχει υπολογίσει, σχεδόν με ακρίβεια, το ποσό που θα δαπανήσει για τις αγορές του. Πλέον δεν υπάρχουν αυθόρμητες αγορές και σπατάλες, όλα είναι υπολογισμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κίνηση στις λαϊκές αγορές, ο κ. Καρυπίδης σχολίασε ότι ναι μεν οι καταναλωτές έρχονται για τα ψώνια τους σε αυτές, «αλλά λόγω της διεθνούς συγκυρίας και της ακρίβειας που έφερε σε διάφορα πεδία, όπως αυτό της ενέργειας, έχουν μειωθεί πολύ οι ποσότητες που προμηθεύονται».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στις λαϊκές αγορές, σημείωσε ενδεικτικά ότι τα αγγούρια μπορεί κάποιος να τα βρει 0,60-1,10/κιλό ή ανά ζευγάρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια 0,90-1,30 ευρώ/ματσάκι, πατάτες 0,60-0,75 ευρώ/κιλό και μαρούλια τα δύο κιλά ένα ευρώ ή και σε κόστος 0,25-0,45 ευρώ ανά τεμάχιο. «Όλα αυτά είναι ανάλογα τη λαϊκή αγορά και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλές προσφορές στις οποίες προβαίνουν οι παραγωγοί προκειμένου να στηρίξουν τους καταναλωτές», επισήμανε.

Κάλεσε δε, τους καταναλωτές να συνεχίσουν να στηρίζουν τις υπαίθριες αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι «υπάρχει επάρκεια αγαθών και ναι μεν υπάρχει αύξηση στις τιμές των προϊόντων, αλλά αυτή δεν υπερβαίνει το 20%, με τους παραγωγούς και επαγγελματίες να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών που έχουν προκληθεί και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ