Zara, Mango, Marks & Spencer σταματούν τια αγορές ρούχων από τη Μιανμάρ

 


Εκστρατείας του παγκόσμιου συνδικάτου εργαζομένων IndustriALL να πείσει τις εταιρείες να αποεπενδύσουν από τη χώρα

 

Ο ιδιοκτήτης της Zara, Inditex βρίσκεται σε διαδικασία διακοπής αγορών από τη Μιανμάρ, δήλωσε η εταιρεία στο Reuters την Πέμπτη, ως αποτέλεσμα μιας εκστρατείας του παγκόσμιου συνδικάτου εργαζομένων IndustriALL να πείσει τις εταιρείες να αποεπενδύσουν από τη χώρα.

«Η Inditex βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής και υπεύθυνης εξόδου από τη Μιανμάρ, μετά από έκκληση της IndustriALL», έγραψε εκπρόσωπος της εταιρείας σε ένα email. «Ως αποτέλεσμα, συνεχίζουμε να μειώνουμε τον αριθμό των ενεργών κατασκευαστών στη χώρα».
Η Inditex δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την έξοδό της. Δεν δημοσιεύει κατάλογο προμηθευτών, επομένως δεν ήταν αμέσως σαφές πόσα εργοστάσια στη Μιανμάρ προμηθεύουν τον γίγαντα της fast-fashion.

Η Μιανμάρ, της οποίας η βιομηχανία ενδυμάτων είναι σημαντικός τομέας, προμηθεύει ρούχα και παπούτσια σε μεγάλες δυτικές μάρκες και λιανοπωλητές, έχει βυθιστεί σε πολιτική και ανθρωπιστική κρίση από τότε που μια στρατιωτική χούντα ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2021. Η IndustriALL λέει ότι τα εργασιακά δικαιώματα έχουν διαβρωθεί από τότε.
Οι μάρκες και οι λιανοπωλητές δέχθηκαν πιέσεις να αποδεσμευτούν, αλλά η έξοδός τους θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια θέσεων εργασίας και περαιτέρω οικονομικό πόνο για τους εργαζόμενους. Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να προμηθεύονται από τη Μιανμάρ.

Η ισπανική εταιρεία λιανικής ταχείας μόδας Mango είπε στο Reuters ότι σταμάτησε να προμηθεύεται από τη Μιανμάρ. Η Primark τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους δήλωσε ότι «θα αρχίσει να εργάζεται για μια υπεύθυνη έξοδο», ακολουθούμενη από τη Marks & Spencer που ανακοίνωσε την προγραμματισμένη έξοδό της τον Οκτώβριο.


Η Inditex έχει συμφωνία με την IndustriALL από το 2007, την οποία ανανέωσε το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της. Η συμφωνία δεσμεύει την εταιρεία να διατηρήσει το διάλογο με τα συνδικάτα και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των εργαζομένων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί ένα έργο στη Μιανμάρ που ονομάζεται MADE, ένα διάδοχο του έργου Smart Factories που εργάστηκε από το 2013 για τη βελτίωση των συνθηκών στα εργοστάσια ενδυμάτων της χώρας. Δεκαεπτά έμποροι λιανικής, συμπεριλαμβανομένων των H&M, Adidas και Bestseller, είναι μέλη του MADE.

«Η ΕΕ και οι εταίροι MADE πιστεύουν ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων εξυπηρετούνται καλύτερα με τη συνεχή προμήθεια από τη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό επιδιώκεται με υπευθυνότητα», έγραψε ο Mario Ronconi, επικεφαλής μονάδας στη Γενική Διεύθυνση Διεθνών Συνεργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιστολή της 28ης Ιουνίου στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργαζομένων της Μιανμάρ, που κοινοποιήθηκε στο Reuters από την IndustriALL.

Η εκστρατεία Clean Clothes, μια ομάδα υπεράσπισης της βιομηχανίας ένδυσης, λέει ότι οι επωνυμίες που συνεχίζουν να προέρχονται από τη Μιανμάρ θα πρέπει να «διεξάγουν συνεχή και αυξημένη δέουσα επιμέλεια», να δίνουν προτεραιότητα στα δικαιώματα των εργαζομένων και να διασφαλίζουν ότι οι δραστηριότητές τους δεν υποστηρίζουν τη στρατιωτική χούντα άμεσα ή έμμεσα.
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Sourcing Journal ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η Inditex σχεδίαζε να αποχωρήσει από τη Μιανμάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ