«Φορολογήστε μας» ζητούν 250 υπερπλούσιοι στο Νταβός - Η επιστολή

Επιστολή της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ στους πολιτικούς ηγέτες

Περισσότεροι από 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι ζητούν από την πολιτική ελίτ που συνεδριάζει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός να εισαγάγει φόρους πλούτου για να συνεισφέρει στην πληρωμή καλύτερων δημόσιων υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο.

«Το αίτημά μας είναι απλό: σας ζητάμε να φορολογήσετε εμάς, τους πλουσιότερους της κοινωνίας», αναφέρουν στην ανοιχτή επιστολή τους προς τους παγκόσμιους ηγέτες.

«Αυτό δεν θα αλλάξει ριζικά το βιοτικό μας επίπεδο, ούτε θα στερήσει κάτι από τα παιδιά μας, ούτε θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη των εθνών μας. Αλλά θα μετατρέψει τον ακραίο και μη παραγωγικό ιδιωτικό πλούτο σε επένδυση για το κοινό δημοκρατικό μας μέλλον» συμπληρώνουν χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στους πλούσιους αιτούντες βρίσκονται: η κληρονόμος της Disney, Abigail Disney, o ηθοποιός Brian Cox, ο ηθοποιός και σεναριογράφος Simon Pegg και η Valerie Rockfeller, κληρονόμος της αμερικανικής δυναστείας.

«Είμαστε επίσης οι άνθρωποι που επωφελούνται περισσότερο από το status quo», λένε στην επιστολή με τίτλο Proud to Pay, την οποία θα επιχειρήσουν να παραδώσουν στους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας, σήμερα, Τετάρτη.

«Αλλά η ανισότητα έχει φτάσει σε σημείο καμπής και το κόστος της για τον κίνδυνο οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής σταθερότητας είναι σοβαρό – και αυξάνεται κάθε μέρα. Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε δράση τώρα».

Το 74% υπέρ της φορολόγησης

Σύμφωνα με τον Guardian, μια νέα δημοσκόπηση μεταξύ των υπερπλουσίων δείχνει ότι το 74% υποστηρίζει την αύξηση της φορολογίας του πλούτου για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Η έρευνα, που διεξήχθη από την Survation για λογαριασμό της ομάδας εκστρατείας Patriotic Millionaires, πραγματοποίησε δημοσκόπηση σε περισσότερους από 2.300 ερωτηθέντες από χώρες της G20, οι οποίοι κατέχουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, εξαιρουμένων των κατοικιών τους.

Από τη δημοσκόπηση προέκυψε ότι το 58% υποστήριξε την εισαγωγή φόρου πλούτου 2% για άτομα με περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια και ότι το 54% πίστευε ότι ο ακραίος πλούτος αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία.

«Ζούμε μια δεύτερη ‘Χρυσή Εποχή’»

Ένας «ταπεινός» φόρος πλούτου, της τάξεως του 1,7% στους 140.000 πλουσιότερους ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει στην πληρωμή των δημόσιων υπηρεσιών, πρότεινε πέρυσι το Κογκρέσο των Συνδικάτων (TUC).

Οι 250 πλουσιότερες οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν συνολικό πλούτο 748 δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με την τελευταία λίστα πλουσίων των Sunday Times. Στη λίστα περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ και η σύζυγός του Ακσάτα Μέρτι.

Ο βραβευμένος με Emmy και Χρυσή Σφαίρα, Brian Cox δήλωσε: «Ζούμε μια δεύτερη ‘Χρυσή Εποχή’. Οι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν τον ακραίο πλούτο τους για να συσσωρεύσουν πολιτική δύναμη και επιρροή, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τη Δημοκρατία και την παγκόσμια οικονομία. Έχει περάσει προ πολλού η ώρα για να δράσουμε. Αν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας αρνηθούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη συγκέντρωση χρήματος και εξουσίας, οι συνέπειες θα είναι τρομερές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ