«Κλειδωμένοι» στην πόλη τους 11 εκατ. άνθρωποι λόγω του κοροναϊού

Πρωτοφανή μέτρα

Μία ολόκληρη πόλη βρίσκεται σε κλοιό απομονωμένη από όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβάλει αυστηρά μέτρα ασφαλείας και περιορισμούς στους 11 εκατ. κατοίκους της πόλης Ουχάν όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Κινεζικά μέσα ανακοίνωσαν χθες πως μετά από απόφαση των αρχών δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να εγκαταλείψει την πόλη, ενώ έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους το αεροδρόμιο, οι σταθμοί των τρένων και τα λιμάνια της Ουχάν.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή επιχείρηση η οποία συμπίπτει χρονικά με την κορύφωση των εορτασμών της κινεζικής Πρωτοχρονιά. Υπολογίζεται πως λόγω των γιορτών περίπου 400 εκατ. Κινέζοι θα μετακινηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ το αεροδρόμιο της Ουχάν επρόκειτο να εξυπηρετεί ως και 800 πτήσεις την ημέρα.

Η νέα επιδημία συγκρίσεις με εκείνη της άτυπης πνευμονίας, γνωστής ως SARS που είχε εκδηλωθεί στην Κίνα στις αρχές του αιώνα. Το κόστος διαχείρισης εκείνης της επιδημίας είχε ανέλθει σε 40 δισ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 774 άνθρωπιο έχασαν τη ζωή τους στις 37 χώρες όπου απλώθηκε ο ιός του SARS.

Οι νεκροί από τον κοροναϊό έχουν φτάσει τους 17 στην Κίνα. Περισσότεροι από 440 άνθρωποι νοσηλεύονται με συμπτώματα της ασθένειας στην Ουχάν, ενώ κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ταϋλάνδη. Ένα κρούσμα καταγράφηκε στις ΗΠΑ, ενώ άλλο ένα στη Βραζιλία, εντείνοντας τις ανησυχίες για την ταχύτητα εξάπλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ