Credit Suisse: Κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος σε δίκη Βούλγαρων διακινητών κοκαΐνης

Ο τραπεζικός κολοσσός της Credit Suisse βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες...

ότι επέτρεψε σε μια βουλγαρική συμμορία διακίνησης κοκαΐνης να ξεπλύνει εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters για τη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Το κατηγορητήριο στοιχειοθετείται σε περισσότερες από 500 σελίδες και επικεντρώνεται στις σχέσεις που είχαν η Credit Suisse και πρώην υπάλληλός της με τον πρώην Βούλγαρο παλαιστή, Έβελιν Μπάνεφ και πολλούς συνεργάτες, δύο από τους οποίους κατηγορούνται για την υπόθεση. Ένα δεύτερο κατηγορητήριο αφορά τον πρώην διευθυντή σχέσεων στην Julius Baer για διευκόλυνση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Οι Ελβετοί εισαγγελείς θεωρούν πως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας τους δεν έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τους φερόμενους ως διακινητές ναρκωτικών από το να κρύβονται και να ξεπλένουν μετρητά κατά το διάστημα μεταξύ του 2004 και του 2008.

Και ζητούν ο όμιλος να δώσει περίπου 42,4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στο πλαίσιο μιας υπόθεσης, που έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον στην Ελβετία και εκλαμβάνεται ως τεστ για μια πιθανώς σκληρότερη στάση των εισαγγελέων κατά των τραπεζών της χώρας.

Από την πλευρά της η Credit Suisse απορρίπτει κατηγορηματικά «ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς» και «είναι πεπεισμένη ότι ο πρώην υπάλληλος της είναι αθώος» (σ.σ. οι αρχές δεν τον έχουν κατονομάσει κατ’ επιταγή του ελβετικού νόμου).

Στην «κόκκινη λίστα» της Ιντερπόλ ο «βασιλιάς της κοκαΐνης»
Ο Μπάνεφ, «βασιλιάς της κοκαΐνης» στη Βουλγαρία, καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών στην Ιταλία το 2017 και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιείται στη διακίνηση τόνων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική, στην πατρίδα του το 2018.

Κατάφερε μάλιστα να εξαφανιστεί αλλά συνελήφθη τον Σεπτέμβριο στην Ουκρανία, από την οποία οι Βούλγαροι εισαγγελείς ζητούν την έκδοσή του προκειμένου να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες, όπως σύσταση οργάνωσης και διακίνησης, σύμφωνα με την «κόκκινη λίστα» καταζητούμενων της Ιντερπόλ.

Πυροβόλησαν τον Βούλγαρο πελάτη με τις βαλίτσες γεμάτες λεφτά
Η πρώην υπάλληλος της Credit Suisse έφερε τουλάχιστον έναν Βούλγαρο πελάτη που ήταν συνεργάτης της Μπάνεφ, όταν εντάχθηκε στο προσωπικό το 2004, σύμφωνα με τη δικογραφία. Ο πελάτης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το 2005, όταν έφευγε από εστιατόριο με τη σύζυγό του στη Σόφια. Είχε αρχίσει να τοποθετεί βαλίτσες γεμάτες μετρητά σε χρηματοκιβώτιο στο Suisse, αναφέρει το κατηγορητήριο.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η συμμορία «έσπαγε» μεγάλο χρηματικό ποσό σε μικρότερα, κάτω από το όριο συναγερμού για παράνομες δραστηριότητες, βάζοντας εκατομμύρια ευρώ σε «μικρούς» λογαριασμούς μέσα σε θυρίδες ασφαλείας και μεταφέροντας τα ύστερα σε λογαριασμούς, ώστε να ξεπλύνει τα λεφτά. πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ