Η Μόσχα διαψεύδει το Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει «ανωτέρα βία» για διακοπή εξαγωγής αερίου στην Ευρώπη

Τι δήλωσε σχετικά στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Μόσχα διέψευσε την Τετάρτη την ουκρανική πλευρά, η οποία ανέφερε ότι λόγω «ανωτέρας βίας» κλείνει έναν αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ανωτέρα βία», καθώς η Ρωσία εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για τις προμήθειες.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας GTSOU, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να γίνεται διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του κόμβου Σοχρανίφκα.

Φυσικό αέριο: Η Ουκρανία έκλεισε τη ροή στην Ευρώπη και θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία

«Η Ρωσία εκπλήρωνε πάντα με αξιοπιστία, και σκοπεύει να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε την επίσημη γραμμή της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξαν γεγονότα «ανωτέρας βίας» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου της.

«Η ουκρανική πλευρά ανέφερε ορισμένες συνθήκες ανωτέρας βίας. Ακούσαμε δηλώσεις από την Gazprom ότι δεν υπήρξαν εξηγήσεις για ανωτέρα βία» υποστήριξε.

Σε ενεργειακό συναγερμό βρίσκεται η ΕΕ μετά την ανακοίνωση της Ουκρανίας για τη Σοχρανίφκα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία».

Ο σταθμός αυτός, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές λίγο μετά την εισβολή. Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.

Η Gazprom διαμήνυσε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σταθμό εισόδου, όπως πρότεινε η GTSOU.

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ