Η ατζέντα του ασφαλιστικού για το 2019
Του Γιώργου Κουτρουμάνη*
Είναι γεγονός ότι το ασφαλιστικό δεν έκλεισε με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις. Πολλά θα χρειαστεί να γίνουν και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.
Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε κάθε χώρα και στην Ελλάδα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη, την απασχόληση, το επίπεδο των αποδοχών και την ασφάλεια στην αγορά εργασίας. Φυσικά είναι συνδεδεμένη και με τα χαρακτηριστικά της ασφάλισης, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, τη διασφάλιση της προοπτικής των παροχών και για τις επόμενες γενιές και σε αυτό το πεδίο πολλά πρέπει να γίνουν. Είναι προφανές ότι σε μια προεκλογική περίοδο , λίγα πράγματα μπορούμε να περιμένουμε , όταν είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει ένα ειλικρινής διάλογος και αποφάσεις για αλλαγές. Η περίοδος που διανύουμε, δυστυχώς, δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο.
Ωστόσο για την παρούσα φάση υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν.Υπάρχουν προβλήματα για τα οποία επιβάλλεται να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε πολλά αλλά ας περιοριστούμε σήμερα σε εκείνα που φαίνεται να έχουν απόλυτη προτεραιότητα.
Τον Μάιο συμπληρώνονται τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016, τον επονομαζόμενο ως νόμου Κατρούγκαλου. Μετά τις 13 Μαίου θα δούμε τις πρώτες συντάξεις χηρείας να διακόπτονται στις περιπτώσεις που οι λαμβάνοντες τη σύνταξη επιζώντες σύζυγοι, έχουν ηλικία μικρότερη των 55 ετών. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι συντάξεις αυτής της κατηγορίας είναι 30% περίπου μικρότερες σε σχέση με εκείνες του προϊσχύοντος καθεστώτος . Είναι και η κατάργησή τους επί της ουσίας για μια μεγάλη κατηγορία συνταξιούχων. Η ακραία αυτή αδικία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Έχουμε το μεγάλο θέμα των οφειλών για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν, χωρίς μια ευνοϊκή και ανταποκρινόμενη στις σημερινές συνθήκες ρύθμιση. Οι δώδεκα δόσεις που ισχύουν σήμερα και μάλιστα για εισφορές που είναι προσαυξημένες μέχρι 120% με πρόσθετα τέλη, δεν αποτελούν λύση. Λύση μπορεί να είναι η γενική ρύθμιση σε 120 δόσεις με σημαντική έκπτωση στις προσαυξήσεις, για όσους ενταχθούν και ακολουθήσουν με συνέπεια την καταβολή τους.
Η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων και των άλλων παροχών εξακολουθεί να υπάρχει όχι μόνο λόγω του φόρτου εργασίας , αλλά και εξ αιτίας της μη έκδοσης των σχετικών εγκυκλίων για την εφαρμογή του νόμου 4387/2016. Ας εκδοθούν επιτέλους οι εγκύκλιοι αυτές για να ξεπεραστούν μια σειρά από προβλήματα και να πάρουν οι ασφαλισμένοι τις συντάξεις τους , τα εφάπαξ βοηθήματα κ.λ.π.
Τέλος , αυτό που επιβάλλεται να βελτιωθεί άμεσα είναι η λειτουργική κατάσταση του ΕΦΚΑ. Τα λειτουργικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων, είναι αλήθεια ότι προϋπήρχαν του ΕΦΚΑ. Ποτέ όμως στο παρελθόν δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση που επικρατεί σήμερα . Μια κατάσταση διάλυσης , μέσα από την απουσία σχεδιασμού για την ενοποίηση των υπηρεσιών σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση του προσωπικού.
Όλα τα ανωτέρω ασφαλώς δεν θα λύσουν το συνολικό πρόβλημα που είναι μεγάλο και σύνθετο. Είναι όμως βέβαιο ότι αντιμετωπίζοντας αυτά τα ζητήματα , μπορεί να υπάρξει λύση σε σημαντικά προβλήματα για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποτελέσουν τις άμεσες προτεραιότητες για το χρόνο που διανύουμε.
*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.
Άλλα άρθρα του ίδιου στο fpress.gr:
Τα αναδρομικά και το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης
H αναδιανομή της φτώχειας δεν είναι λύση