Economist: Στο top 5 των κορυφαίων οικονομιών η Ελλάδα - Ανοδος των οικονομιών της Μεσογείου

 Γιατί συνεχίζει να απογοητεύει η Βόρεια Ευρώπη με τις επιδόσεις της

Συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία η Ελληνική οικονομία, καθώς σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Economist, η Ελλάδα τοποθετείται στην τρίτη θέση παγκοσμίως μαζί με τη Δανία, από την πρώτη θέση που είχε καταλάβει πέρσι. Στην κορυφή της λίστας φέτος βρίσκεται η Ισπανία, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει η Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον Economist, η άνοδος των οικονομιών της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, οι αλλοτε εμβληματικές των δεινών της ευρωζώνης, συνεχίζουν την ισχυρή ανάκαμψή τους.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο Economist παρά τα προβλήματα πολέμων αλλά και εκλογών η παγκόσμια οικονομία σημείωσε άλλη μια ισχυρή επίδοση το 2024. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2%. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και η αύξηση της απασχόλησης παραμένει σταθερή. Τα χρηματιστήρια αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% για δεύτερο συνεχές έτος.

«Καθώς το 2025 έρχεται στο προσκήνιο, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει σε χώρες που διεξήγαγαν εκλογές φέτος, πολλές από τις οποίες εισήγαγαν ηγέτες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «απρόβλεπτοι». Το εμπόριο απειλείται, το δημόσιο χρέος διογκώνεται και τα χρηματιστήρια έχουν ελάχιστα περιθώρια για λάθη. Προς το παρόν, τουλάχιστον, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία -που για πολύ καιρό υποτιμούνταν από τους βόρειους γείτονές τους- μπορούν να απολαμβάνουν την οικονομική τους ανάκαμψη», αναφέρει ο Economist.

Ειδικά, στην Ισπανία ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ βρίσκεται σε δρόμο να ξεπεράσει το 3%, λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας και των υψηλών επιπέδων μετανάστευσης, που αυξάνει την παραγωγή.

Η Ιρλανδία, η οποία έχει προσελκύσει πολλές εταιρείες τεχνολογίας, και η Δανία, η έδρα της του Ozempic της Novo Nordisk, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Απογοητεύει η Βόρεια Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, οι βόρειοι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να απογοητεύουν, με υποτονικές επιδόσεις από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Το δίδυμο της Βαλτικής Λετονίας και Εσθονίας βρίσκεται στον πάτο, μια θέση που κατέλαβαν επίσης το 2022.

Το Ισραήλ αναδείχθηκε ως ξεχωριστή περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, καθώς η ισχυρή ανάπτυξή του αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη από την απότομη συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος του με τη Χαμάς.

Ωστόσο, παρότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά, οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν υψηλές σε πολλές χώρες, όπως φαίνεται στα στοιχεία του Economist. Στη Βρετανία, η αύξηση των μισθών συνεχίζει να πιέζει υψηλότερα το κόστος των υπηρεσιών, όπως και στη Γερμανία.

Στην Αυστραλία η αύξηση του κόστους στέγασης είναι ένα μείζον θέμα, ενώ στη Γαλλία και την Ελβετία συγκρατήθηκαν οι τιμές παρά τις πιέσεις με τον πληθωρισμό να είναι κάτω από το 2%.

Στην αγορά εργασίας, η αύξηση της ανεργίας, είναι ενας κλασικός δείκτης οικονομικής δυσχέρειας και κάτι που πολλοί προέβλεψαν όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια (και η τεχνητή νοημοσύνη έγινε πιο εξελιγμένη). Ωστόσο, παρά τη χαλάρωση, οι αγορές παραμένουν εύρωστες, με τα ποσοστά ανεργίας κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Η Νότια Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να υποφέρει από υψηλή ανεργία, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη βελτίωση: η ανεργία στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Η Ιταλία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο, με την ανεργία να έχει μειωθεί κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους.

Στην Αμερική και τον Καναδά, όπου η ανεργία αυξήθηκε ελαφρώς, η τάση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι άνθρωποι επιστρέφουν στο εργατικό δυναμικό και στα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ