Σε χαμηλό έτους το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία

Το πρώτο τρίμηνο, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας προέκυψε αποκλειστικά από την εσωτερική ζήτηση, γεγονός που όπως παρατηρεί και το Bloomberg, σηματοδοτεί την άνιση φύση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.

Άλλωστε, η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, νοείται ως το «κλειδί» για την ανάκαμψη σε ολόκληρη την περιοχή. Με βραδύτερο ρυθμό αναπτύσσεται, καθώς φαίνεται, η γερμανική οικονομία, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να ακολουθεί πτωτική τροχιά.

Σε χαμηλά έτους έφθασε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo, τον Μάιο, όπως μεταδίδει το Reuters, κάτι που δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ενδεχομένως να αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό μετά την ισχυρή πορεία που κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο.

Ο δείκτης Ifo υποχώρησε στο 110,4 από 111,2, τον Απρίλιο. Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά τριών μηνών, έναντι του δολαρίου, μετά από την είδηση αυτή που ήλθε στο «φως» την ίδια ημέρα που επιβεβαιώθηκε από τη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας η ανάπτυξη 0,8%.


Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,8%, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Από το προηγούμενο έτος, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3%. Η εγχώρια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,9%, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο και οι κατασκευές αυξήθηκαν κατά 36%.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,7% κατά το πρώτο τρίμηνο, και οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν 0,4%. Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 0,2% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2%. Οι επενδύσεις κεφαλαίων σημείωσαν άνοδο κατά 3,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ