Ψάχνουν δικηγόρο για ατασθαλίες σε κληροδοτήματα και κληρονομίες

Τις 3.000 σχολάζουσες κληρονομίες και τα 11.000 κληροδοτήματα έχουν βάλει στα μάτι το υπουργείο Οικονομικών και οι ελεγκτές του

καθώς τα περιουσιακά τους στοιχεία εκτιμούνται σε πολλά δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή πολλές είναι καταγγελίες για κακοδιαχείριση τους προς όφελος των διοικητικών τους συμβουλίων.

Οι «σχολάζουσες κληρονομιές» υπολογίζονται σε 3.000, με την αξία τους να ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αξιοποίηση των 11.000 κληροδοτημάτων θα μπορούσε να αποφέρει μακροπρόθεσμα δημοσιονομικό όφελος περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος τόσο των κληρονομιών όσο και των εθνικών κληροδοτημάτων παραμένει αναξιοποίητο, καθώς η διαδικασία εκκαθάρισης μιας κληρονομιάς μπορεί να κρατήσει από 10 έως και 30 χρόνια.

ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ. Το «καμπανάκι» στην κυβέρνηση για τον έλεγχο και την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και των σχολάζουσων κληρονομιών έχει κτυπήσει και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ο οποίος έχει εντοπίσει ουκ ολίγες ατασθαλίες.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση που εντοπίστηκε είχε να κάνει με δικηγόρο της Αθήνας ο οποίος για διάφορους λόγους για τους οποίους ερευνούνται έμπαινε διαχειριστής και εκτελεστής κληροδοτημάτων του Δημοσίου και αυτός αντί να καταβάλει τα χρήματα στο κράτος τα έκανε δικά του.

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής άρχισαν αν αναζητούν τα έσοδα από τα κληροδοτήματα που είχαν περιέλθει στην δικαιοδοσία του κράτους. Ωστόσο ψάχνοντας την υπόθεση ανακάλυψαν ότι ο εν λόγο δικηγόρος είχε εισπράξει για λογαριασμό του 183.000 ευρώ από τα ενοίκια των ακινήτων που ανήκουν στα κληροδοτήματα. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ο εν λόγω δικηγόρος ο οποίος βέβαια δεν παραδέχεται τίποτα, παρά τους ελέγχους που έγιναν από το ΣΔΟΕ, πληρωνόταν από το κράτος, κατά αποκοπή για να κάνει τη διαχείριση των κληροδοτημάτων με αρκετά χιλιάδες ευρώ.

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τον τελευταίο έλεγχο που έγινε πριν έναν χρόνο περίπου ο συγκεκριμένος δικηγόρος είχε διοριστεί κηδεμόνας σε 17 σχολάζουσες κληρονομιές πέντε εκ των οποίων έχουν διαβιβαστεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, λόγω αρμοδιότητας. Και το πόρισμα αναφέρει: «Για δέκα σχολάζουσες κληρονομιές έχει υποβάλει λογοδοσίες – αναφορές τις περισσότερες εκ των οποίων τις υπέβαλε στους οικονομικούς επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών που διενεργούν διαχειριστικό έλεγχο των κηδεμόνων του. Για όλες τις υποθέσεις πλην μίας στην οποία ο κηδεμόνας δεν φαίνεται να έχει προβεί σε διαχειριστικές πράξεις, έχει ζητηθεί η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου. Σε τέσσερις από αυτές δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Σε δύο αναμένουμε συμπληρωματικό πόρισμα. Σε μια ο οικονομικός επιθεωρητής μας γνώρισε ότι δεν διενεργήθηκε τελικά έλεγχος λόγω μη ύπαρξης ενεργητικού και παθητικού της κληρονομιάς. Σε μια ο επιθεωρητής λόγω ύπαρξης εξ αδιαθέτου κληρονόμων, μας γνώρισε ότι δεν υπόκειται σε διαχειριστικό έλεγχο. Σε οκτώ από αυτές έχει ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος όπου έχει διαπιστωθεί οικονομική ζημία ύψους 183.000 ευρώ.»

ΠΡΟΣΤΙΜΑ. Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις το Δημόσιο ξεκίνησε την διαδικασία της αντικατάστασης του εν λόγο δικηγόρου από την διαχείριση των κληροδοτημάτων, την ενημέρωση των κατά τόπους ΔΟΥ καθώς και τον εισαγγελέα ο οποίος ήδη για δύο περιπτώσεις έχει αρχίσει την έρευνα και σύντομα θα εκδώσει αποφάσεις. Επίσης οι ΔΟΥ του έχουν καταλογίσει πρόστιμα και τόκους υπερημερίας ύψους 100.000 ευρώ για τα χρήματα που δεν έχει δώσει στο Δημόσιο ενώ το κυνήγι συνεχίζεται από το 2009 μέχρι και σήμερα καθώς όπως φαίνεται ο επίμαχος δικηγόρος ήταν πολύ συστηματικός και είχε συγκεκριμένο μέθοδο αποκόμισης κερδών από τα κληροδοτήματα.

Ωστόσο η έρευνα έχει αρχίσει και κινείται και σε άλλα επίπεδα καθώς υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στην υπόθεση όπως για παράδειγμα το πώς αυτός ο δικηγόρος διοριζόταν από το Δημόσιο να διαχειριστεί 17 κληροδοτήματα. Είναι σίγουρο ότι ο άνθρωπος αυτός είχε κάποιες γνωριμίες που του επέτρεπαν να παίρνει ...τέτοιες δουλειές. Για να βρεθούν οι απαντήσεις έχουν ξεκινήσει έρευνες και στις κρατικές υπηρεσίες που διαχειρίζονται τα κληροδοτήματα καθώς ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχει κύκλωμα στην όλη υπόθεση.

«Για μας τα κληροδοτήματα είναι μια μεγάλη πληγή η οποία είναι πολύ δύσκολο να κλείσει» αναφέρει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής επισημαίνοντας ότι ουκ ολίγες φορές έχουν διαπιστωθεί καταχρήσεις και διασπάθιση των εσόδων και των περιουσιών κληροδοτημάτων τα χρήματα των οποίων τα καρπώθηκαν ιδιώτες εις βάρος του Δημοσίου αλλά και εις βάρος των ανθρώπων που στις διαθήκες τους είχαν αποφασίσει να δωρίσουν την περιουσία τους στο κράτος με την μορφή κυρίως ιδρυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ