FT: Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης για να πληρωθούν συντάξεις και μισθοί

Όπως ανεφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης να παραδώσουν άμεσα τις καταθέσεις τους, ποσά εκατοντάδων εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα πληρωθούν αυτό το μήνα συντάξεις και μισθοί.

Η κίνηση, στην οποία αντιτίθενται τα ασφαλιστικά Ταμεία, έρχεται έπειτα απ' την ισχυρή πτώση των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο που προκαλεί δυσκολία στο υπ. Οικονομικών να αντλήσει Κεφάλαια για την αποπληρωμή δόσης δανείου προς το ΔΝΤ ύψους 1,2 δισ ευρώ έως τις 20 Μαρτιου.

Σύμφωνα με τους FT o υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της τον τρέχοντα μήνα, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι οι πληρωμές προς τους προμηθευτές του δημοσίου και η επιστροφή του φόρου προστιθέμενης αξίας μπορεί να ανασταλεί λόγω της κρίσης.

Ωστόσο άλλος ανώτερος (Έλληνας) αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, δηλώνει ότι η χώρα χρειάζεται πρόσθετα 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου για να αποφύγει την καθυστέρηση σε κάποιες πληρωμές μισθών και συντάξεων, αντίθετα με όσα διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών.

“Ο κόσμος δυσκολεύεται να πιστέψει ότι μία χώρα στην καρδιά της Ευρώπης μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.. εξάλλου η Ελλάδα δεν είναι Βενεζουέλα”, σχολιάζει στην εφημερίδα η Μιράντα Ξαφά, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων EF στην Αθήνα και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Όπως σημειώνουν οι FT τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και άλλες κρατικές οντότητες διατηρούν περί τα 2 δισεκ. ευρώ σε ταμειακά αποθέματα, ποσό που θα μπορούσε να διασώσει τα δημόσια οικονομικά, τόσο τον τρέχοντα μήνα όσο και τον επόμενο αν μεταφέρονταν στο Ενιαίο Ταμείο της ΤτΕ, η οποία διαχειρίζεται ήδη περισσότερα από 8 δισεκ. ευρώ των κρατικών φορέων.

"Η Ελλάδα θα έχει μια ανάπαυλα τον Απρίλιο, όταν θα έχει να εξυπηρετήσει μόνο 600 εκατ. ευρώ τόκων προς το ΔΝΤ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η αριστερή κυβέρνηση μπορεί να έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να εκταμιεύσει μέρος των 7,2 δισ. ευρώ της δόσης του δανείου που παρακρατούνται από την ΕΕ μέχρι η Ελλάδα να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση" σχολιάζει η εφημερίδα.

Και οι Θεσμοί, η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, δείχνουν να υποστηρίζουν αυτή την πρακτική.

“Δεν πρόκειται να τους εμποδίσουμε απ' το να αντλήσουν Κεφάλαια, κάτι το οποίο θα έκανε και κάθε υπουργείο Οικονομικών”, σημειώνει ανώτερο στέλεχος της τρόικα.

“Αυτό βέβαια ενέχει πολλές προκλήσεις. Πρέπει να περάσεις από πολλά στάδια, πρέπει να επιβάλεις ανθρώπους να το κάνουν. Και έχεις μία σειρά από φορείς, που όλοι θεωρούν ότι είναι ανεξάρτητοι και δεν θέλουν να δώσουν τα λεφτά τους. Ωστόσο έχουν ξεκινήσει να τα δίνουν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ