Με νέα πρόταση ο Γιούνκερ -Τι όρους βάζει για να βρεθεί λύση

Μετά τη χθεσινή του «έκρηξη» κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να «επιστρέφει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέα πρόταση.
Οπως αναφέρουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, θα προταθεί στην Αθήνα να προχωρήσει γρήγορα σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο Ασφαλιστικό, με τις υπόλοιπες αλλαγές να μετατίθενται για αργότερα.
Προβλέπεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κάλυψη μέρους του δημοσιονομικού κενού με περαιτέρω μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν η νέα διαμεσολάβηση να γίνει με απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρα.
Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Γιούνκερ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, αλλά και το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, για το ελληνικό πρόβλημα.
Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δέχθηκε σήμερα στην Αθήνα τη προτροπή του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν να συνεργαστεί με τον κ. Γιούνκερ τον οποίο αποκάλεσε «ορκισμένο ευρωπαϊστή».
Η διαμεσολάβηση Γιούνκερ και οι όροι του προέδρου της Κομισιόν
Οπως αναφέρει το euro2day.gr, που αρχικά μετέδωσε τις σχετικές πληροφορίες, την νέα πρόταση θα μεταφέρει απευθείας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ζ.Κ.Γιούνκερ έχει την πεποίθηση ότι εάν η ελληνική πλευρά συμφωνήσει σε συμβιβαστική πρόταση, τότε ο ίδιος θα καταφέρει να πείσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Σε αυτό το σημείο «αν η ΕΕ βρει λύση, τότε και το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να συμφωνήσει ή θα απομονωθεί», αναφέρουν.
Στο τηλεφώνημα αναμένεται να γίνει λόγος και για απομόνωση της Ελλάδας, καθώς το κλίμα δυσπιστίας εντός της ΕΕ διευρύνεται.
Σε ό,τι αφορά το πώς διαμορφώνεται σήμερα το σκηνικό για την Ελλάδα οι ίδιες πηγές αναφέρουν τα εξής:
1. Εάν η Ελλάδα αυξήσει την περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών από τα 200 εκατ. ευρώ στα 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεχθεί μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, προχωρήσει στο θέμα καταπολέμησης των καρτέλ στην αγορά αγαθών και δεχθεί να αναβάλει για μερικούς μήνες το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, τότε το θέμα του ΦΠΑ και το υπόλοιπο ασφαλιστικό μπορεί να παρακαμφθούν. Η Κομισιόν συμμερίζεται την άποψη ότι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού πρέπει να γίνει μετά από σχετικές μελέτες. Εάν μπει φρένο στις πρόωρες συντάξεις, τότε τα υπόλοιπα μπορούν να επιλυθούν το Φθινόπωρο.
2. Δώδεκα μέλη του Eurogroup είναι πλέον κατά της όποιας ευνοϊκότερης επίλυσης του ελληνικού θέματος. Χθες στη συνάντηση των πέντε προέδρων στις Βρυξέλλες το θέμα δεν συζητήθηκε σε βάθος με αποτέλεσμα να παραμείνει το «κενό στις διαπραγματεύσεις». Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ίσως αναλάβει να καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση (χειρότερη από αυτή της Κομισιόν) τίποτα, όμως, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.
3. Αρκετές χώρες είναι κατά μιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα, καθώς θέλουν να επιλυθούν τα τεχνικά θέματα πριν από όποια συνάντηση. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει μετά το Eurogroup της Πέμπτης.
4. Συγκεκριμένοι κύκλοι σε ΕΕ και ΔΝΤ πίσω από την διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας βλέπουν το ρόλο του Γ.Βαρουφάκη. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο υπουργός που έχει επαφές με δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης που χειρίζεται τις πτωχεύσεις συμβουλεύει τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα πάρει καλύτερη συμφωνία εάν περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή. Το επιχείρημα είναι ότι η ΕΕ, φοβούμενη την αναταραχή στα ομόλογα της περιφέρειας, θα υποχωρήσει. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση να μην πληρωθεί το ΔΝΤ πάρθηκε μετά από μελέτη του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου, εκπρόσωπο του οποίου είδε ο κ. Βαρουφάκης τον Απρίλιο στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ.
5. Ο κίνδυνος να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι υπαρκτός όσο συνεχίζεται το αδιέξοδο, αλλά εμπεριέχει δυσκολίες.
6. Στο EuroWorking Group της περασμένης εβδομάδας εξετάστηκαν δυσμενή σενάρια για την Ελλάδα. Από default μέχρι και Grexit.
7. Υπάρχει σχέδιο για το χρέος και πηγές αναφέρουν ότι είναι εις γνώση του Αλέξη Τσίπρα που επιλέγει να σηκώνει το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες αφορά μεγάλη επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων και χαμηλότερα επιτόκια. Όμως, η όποια αναφορά επί του θέματος στην συμφωνία σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια επανάληψη της δέσμευσης της απόφασης του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.
8. Κανένα κράτος της ΕΕ δεν είναι τώρα διατεθειμένο να δεχθεί ότι κυβέρνηση χώρας που έλαβε τόση μεγάλη βοήθεια κινδυνεύει να τινάξει τα πάντα στον αέρα για διαφωνίες που οι ψυχραιμότεροι βλέπουν ότι εύκολα καλύπτονται με καλή θέληση. Φυσικά υπάρχει και μερίδα που δεν βλέπει με καλό μάτι την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και βεβαίως υπάρχει και η μερίδα που θεωρεί ότι εξαρχής η επιδίωξη του κ. Τσίπρα ήταν η έξοδος από το ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πηγές ΥΠΕΘΟ για απαλλαγή ΦΠΑ: Διατηρείται το όριο των 10.000 ευρώ
H Κομισιόν έδωσε στην Ελλάδα προθεσμία δύο μηνών για να εφαρμόσει την οδηγία για τους…
Ταμείο Ανάκαμψης: 6ο αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 2,1 δισ. ευρώ υπέβαλε η Ελλάδα
Tο συνολικό ποσό εκταμιεύσεων από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς τη χώρα ανέρχεται…
Παπαθανάσης: 541 νέες θέσεις εργασίας στη Μεγαλόπολη από 6 επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων
Στα 60 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης
ΙΟΒΕ: Στο 2,2% διατηρεί τον πήχη για την ανάπτυξη το 2025 - Κλειδί οι επενδύσεις
Προκλήσεις και ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία
Στο 3,6% «έκλεισε» ο πληθωρισμός τον Ιούνιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
ΕΕ: Προϋπολογισμός σχεδόν 2 τρισ. για τα επόμενα επτά χρόνια
Οι προτάσεις για ανταγωνιστικότητα, άμυνα, αγρότες
To υπερπλεόνασμα φέρνει νέα μέτρα στήριξης - Οι φοροαπαλλαγές που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα σενάρια που εξετάζονται για τη ΔΕΘ
Κωστής Χατζηδάκης: Οι προτεραιότητες για την οικονομία το επόμενο εξάμηνο
Στόχος, στην τεχνητή νοημοσύνη να γίνει ό,τι έγινε την προηγούμενη τετραετία με τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Προϋπολογισμός: Στα 4,6 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα - Φοροέσοδα 32,3 δισ. στο εξάμηνο
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού
«Παράθυρο δημοσιονομικής ευελιξίας» ανοίγει για την Ελλάδα η έγκριση της ρήτρας διαφυγής
Η ρήτρα διαφυγής θα ισχύσει από το 2025 έως το 2028
Σταθερά στην κορυφή η Ελλάδα για Ευρωπαίους ταξιδιώτες το 2025 - Άνοδος σε σημαντικές αγορές
Τι δείχνει η νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,8% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο - Αλμα 23,1% στο ρεύμα και 11,4% στα ενοίκια
Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8%