Ντάισελμπλουμ σε Τσίπρα: Το νέο δάνειο θα το κρίνει το δημοψήφισμα

Το Eurogroup θα επανέλθει στο αίτημα για πρόγραμμα χρηματοοικονομικής στήριξης από τον ESM, μετά το δημοψήφισμα και στη βάση του αποτελέσματος που θα προκύψει, διαμηνύει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές ότι καμία συζήτηση, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές δεν πρόκειται να γίνει πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Το αίτημα για την επέκταση του προγράμματος, που το συζητήσαμε χθες, επιβεβαιώσαμε την απόφαση του προηγούμενου Σαββάτου. Το πολιτικό έδαφος, η κατάσταση δεν άλλαξε και έτσι δυστυχώς το παλιό πρόγραμμα εξέπνευσε χθες. Σχετικά με τις προτάσεις των ελληνικών αρχών για περαιτέρω τροποποίηση των προτάσεων των Θεσμών, σε αυτό το σημείο απλά σημειώσαμε αυτές τις προτάσεις», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Η βασική απόφαση, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, την απόρριψη των προηγούμενων προτάσεων, το δημοψήφισμα που θα γίνει την Κυριακή και το«Οχι» που συμβουλεύει η ελληνική κυβέρνηση, είναι πως «δεν βλέπουμε έδαφος για περαιτέρω συζητήσεις», συνέχισε ο Ολλανδός.

«Δεν θα υπάρξουν συζητήσεις, ούτε σε επίπεδο Eurogroup, ούτε ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς για προτάσεις. Απλά θα περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Λυπάμαι πολύ για την κατάσταση, δεδομένης της ισχυρής αποφασιστικότητας των Ελλήνων να είναι μέλος της Ευρώπης και μέλος της ευρωζώνης, στο οποίο τους υποστηρίζουμε απόλυτα», κατέληξε ο Ντάισελμπλουμ.

Το κλίμα στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ήταν βαρύ, ιδίως μετά και το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα στο οποίο τάχθηκε για μία ακόμα φορά υπέρ του «όχι», καταγγέλλοντας τους δανειστές για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, δεν αναμένεται νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής. Από την πλευρά του πάντως ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης βλέπουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση».

Το Eurogroup συμφώνησε να περιμένει το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου στην Ελλάδα, πριν υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες, δήλωσε και ο Σλοβάκος υπ. Οικονομικών Πίτερ Κάζιμιρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ