Περιμένεις να εισπράξεις λεφτά από το δημόσιο; Κάνε… υπομονή

Λεφτά για να εξυπηρετηθούν τα δάνεια του δημοσίου υπάρχουν. Λεφτά για να πληρωθούν οι τόκοι για τα κρατικά δάνεια υπάρχουν. Λεφτά όμως για να επιστραφούν οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες δεν υπάρχουν και τα όποια λιγοστά βρίσκονται από τα δάνεια που παίρνουμε από τους δανειστές, πέφτουν στην αγορά με το σταγονόμετρο.

Τα νούμερα αποκαλυπτικά: ενώ τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου ξεπερνούν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ, προς το παρόν έχουν εξασφαλιστεί για αποπληρωμές μόνο 500 εκατ. ευρώ. Μόλιστα αυτές τις ημέρες, θα διατεθούν επιπλέον 800 εκατ. ευρώ ενώ για να βρούμε επιπλέον 800 θα χρειαστεί να ψηφίσουμε… ασφαλιστικό.

Με αρκετή υπομονή θα πρέπει να οπλιστούν όσοι έχουν λαμβάνειν από το ελληνικό δημόσιο καθώς το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει σχηματιστεί –και το οποίο φτάνει στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών- θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες ή και μήνες ακόμη για να ξεκινήσει να συρρικνώνεται.

Από τον Αύγουστο μέχρι τώρα, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει συνολικά 15 δισεκατομμύρια ευρώ από την «δεξαμενή» των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ της 3ης δανειακής σύμβασης (σ.σ 13 δισεκατομμύρια ευρώ εκταμιεύτηκαν τον περασμένο Αύγουστο και δύο δισεκατομμύρια ευρώ προχθές). Επίσης, περίπου έξι δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται προ των πυλών προκειμένου να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από αυτά τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου έχουν διατεθεί μέχρι τώρα (με την αρχική δόση του Αυγούστου) όχι περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, από τα χρήματα που μπήκαν προχθές στον τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου, για τα ληξιπρόθεσμα θα διατεθούν επιπλέον 800 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ τα υπόλοιπα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα μας χρειαστούν για… τόκους).

Πότε θα έχουν ξανά λαμβάνειν όσοι περιμένουν χρήματα από το δημόσιο; Μόλις κλείσει και η 2η λίστα με τα προαπαιτούμενα καθώς από το ένα δισεκατομμύριο ευρώ της υποδόσης και πάλι τα 800 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για οφειλές. Ως προς τον χρόνο εκταμίευσης αυτών των χρημάτων, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις δεν θα είναι νωρίτερα από τα μέσα Δεκεμβρίου δεδομένου ότι και αυτός ο γύρος διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει πολύ κρίσιμα ζητήματα μεταξύ των οποίων και το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Από τον Αύγουστο οπότε και καταρτίστηκε το 3ο μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, έγινε ένας βασικός προγραμματισμός για τον ρυθμό εκταμίευσης των δόσεων. Σε σχέση με αυτό τον προγραμματισμό είμαστε ήδη πίσω στον χρόνο.

Τα δύο δισεκατομμύρια που μπήκαν προχθές στα κρατικά ταμεία, ήταν προγραμματισμένο να εισπραχθούν από τον Σεπτέμβριο ενώ η υποδόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που εκκρεμεί θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί από τον Οκτώβριο. Επίσης, ο αρχικός προγραμματισμός όριζε ότι μέσα στο έτος θα είχαν εκταμιευτεί δύο ακόμη δόσεις των 3,7 και 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου από αυτά, ποσό της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ να δοθεί για τα ληξιπρόθεσμα.

Είναι σαφές ότι αυτά τα ποσά δεν πρόκειται να εκταμιευτούν μέσα στο 2015 καθώς η αποδέσμευσή τους συνδέεται με την μακρά και επίπονη διαδικασία ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης.

Συνολικά, το μνημόνιο προβλέπει τη διάθεση 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Ο προγραμματισμός –στο σκέλος που έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα αλλά και στο κομμάτι που πρέπει να υλοποιηθεί, έχει ως εξής:

1. Αύγουστος 2015: 500 εκατομμύρια ευρώ

2. Νοέμβριος 2015: 800 εκατομμύρια ευρώ

3. Δεκέμβριος 2015: 800 εκατομμύρια ευρώ

4. Υπόλοιπες δόσεις 2015 (σ.σ η εκταμίευσή τους ήταν προγραμματισμένες για φέτος αλλά προφανώς θα μετατεθούν): ένα δισεκατομμύριο ευρώ

5. 1ο τρίμηνο 2016: ένα δισεκατομμύριο ευρώ

6. 2ο τρίμηνο 2016: ένα δισεκατομμύριο ευρώ

7. 3ο τρίμηνο 2016: 700 εκατομμύρια ευρώ

8. 4ο τρίμηνο 2016: 700 εκατομμύρια ευρώ

9. 1ο τρίμηνο 2017: 700 εκατομμύρια ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ