Το Hilton πάει... Βρυξέλλες

Αντί να έρθουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα, πηγαίνει η ελληνική… τρόικα –Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκης στις Βρυξέλλες. Στο… και πέντε, συγκροτείται για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες εβδομάδες το περίφημο Brussels Group σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το «ναυάγιο της Μάλτας».

Η κυβέρνηση θέλει να εμφανιστεί ότι διαπραγματεύεται σε «υψηλό πολιτικό επίπεδο» για να κλείσει τις βασικές εκκρεμότητες οι οποίες ουσιαστικά παραμένουν οι ίδιες εδώ και αρκετές εβδομάδες: μέτρα, αντίμετρα, ενέργεια, εργασιακό. Ουσιαστικά, από το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός έχει εντάξει στην ατζέντα και το θέμα της ρύθμισης του χρέους, κάτι όμως που είναι αμφίβολο αν θα συζητηθεί, πόσο μάλλον να συμφωνηθεί στο περιθώριο του Brussels Group.

Και χθες, επαναλήφθηκε ουσιαστικά η ίδια ιστορία. Μέχρι και αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών δήλωνε… άγνοια για τη μετάβαση Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες παρά το γεγονός ότι η είδηση επιβεβαιωνόταν από τη βελγική πρωτεύουσα. Όσον αφορά στην υπουργό Εργασίας, τη μετάβασή της… πρόδωσε από χθες το μεσημέρι η «Διαύγεια»: «Εγκρίνουμε τη δέσμευσης πίστωσης ύψους χιλίων πεντακοσίων εβδομήντα ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, για τη μετακίνηση της υπουργού κ. Αχτσιόγλου Ευτ. στις Βρυξέλλες από 4 έως 6/4 για υπηρεσιακούς λόγους.

Είναι πλέον προφανές ότι… κουαρτέτο στην Αθήνα δεν θα έρθει καθώς οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη με τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση να μεταβαίνουν απευθείας στην Μάλτα για το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για το πρωί της Παρασκευής. Από τον τριήμερο κύκλο επαφών θα φανεί ποια είναι τα περιθώρια να καταγραφεί σημαντική πρόοδος στο Eurogroup της Μάλτας. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι όλη η προετοιμασία για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας έχει γίνει ώστε το λεγόμενο staff level agreement να ολοκληρωθεί ακόμη και σε… ώρες. Αυτό που χρειάζεται βέβαια, είναι να κλείσουν τα μεγάλα μέτωπα:

  1. Να συμφωνηθεί το πακέτο των εργασιακών. Η ελληνική πλευρά θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα αυξηθεί το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων (σ.σ το βέτο θεωρείται χαμένη υπόθεση) αλλά και να παρουσιαστεί ότι αποκαθιστά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έστω από τον Αύγουστο του 2018 (και πάλι θα είναι προεκλογικός μήνας).
  2. Να κλειδώσει η επιβολή των μέτρων στο ασφαλιστικό. Η ελληνική πλευρά έχει ουσιαστικά αποδεχτεί ότι το ψαλίδισμα των συντάξεων θα ξεκινήσει από το 2019 ωστόσο προσπαθεί να αποφύγει το να έρθει ολόκληρος ο λογαριασμός από την Πρωτοχρονιά του συγκεκριμένου έτους. Η περικοπή της δαπάνης μπορεί να ξεπεράσει τα δύο δις ευρώ ποσό τεράστιο μέσα σε χρονιά εκλογών (εφόσον δεν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα). Το ποσό που δεν θα εξασφαλιστεί από τη μείωση των συντάξεων μέσα στο 2019, προτείνεται από την ελληνική πλευρά να καλυφθεί με τη μείωση του αφορολογήτου η περικοπή του οποίου είναι συμφωνημένη.
  3. Να κλειδώσει το πακέτο στα ενεργειακά κάτι που προϋποθέτει απόφαση για την πώληση συγκεκριμένων μονάδων αλλά και οριστικοποίηση του που θα καταλήξουν οι μετοχές που διαθέτει το δημόσιο στη ΔΕΗ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ