"Οι τράπεζες δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ελληνική οικονομία"

Τι λεει στο fpress.gr ο επικεφαλής της Bank of America Αθανάσιος Βαμβακίδης

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε μια κατάσταση ζόμπι αυτή τη στιγμή και είναι επόμενο ότι δεν μπορούν να υποστηρίζουν την ελληνική οικονομία. Δεν μπορούν να έχουν το ρόλο που θα έπρεπε για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είναι απαραίτητο για να έχουμε μια ανάκαμψη που να μπορέσει κρατήσει να μπορέσουν οι τράπεζες να επανέλθουν πίσω εν ζωή. Ο  μόνος τρόπος είναι να αρχίσουν να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια. Αυτός ήταν ο στόχος της β’ αξιολόγησης τον Ιούνιο οπότε η εφαρμογή αυτών που συμφωνήθηκαν είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει». Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο fpress.gr ο επικεφαλής της Bank of America Αθανάσιος Βαμβακίδης.

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ προτείνει νέα κριτήρια για τα κόκκινα δάνεια που θα επηρεάζουν όλη την ευρωζώνη, επομένως και τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό κόκκινων δανείων. Παράλληλα οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι αισιόδοξοι και από ό,τι έχουμε δει αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες δυσκολίες να εφαρμόσουν οι τράπεζες το πλαίσιο που έχει εγκριθεί από την προηγούμενη αξιολόγηση για να μπορέσουν να καθαρίσουν αυτά τα κόκκινα δάνεια. Ακόμα και ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι πρόσφατα εξέφρασε την ανησυχία του για τυχόν κωλυσιεργίες που θα υπάρξουν φέτος και μπορεί να καθυστερήσει το να επιτευχθεί ο στόχος που δεν ήταν πολύ αισιόδοξος. Οπότε εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για τα κόκκινα φέτος θα είναι πιο δύσκολη κατάσταση το 2018 που ο στόχος είναι πιοαισιόδοξος.

Στο ερώτημα αν αυτόσημαίνει ότι οι τράπεζες εν όψει των επικείμενων stress test θα δυσκολευτούν, η απάντηση που δίνει ο κ. Βαμβακίδης είναι ότι έχει αυξηθεί το ρίσκο. Πιστεύαμε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόβλημα στο stress test γιατί θα γίνει με βάση τα στοιχεία του 2017, και επειδή είμαστε στις αρχές της εφαρμογής του νέου πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια, όπως είπα οι στόχοι του 2017 ήταν σχετικά εύκολο να επιτευχθούν. Οπότε οι τελευταίες καθυστερήσεις που υπάρχουν και οι αναβολές των πλειστηριασμών πχ αυξάνουν το ρίσκο ότι τα stress test δεν θα είναι και τόσο εύκολα όσο περιμέναμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ