Νέα απόπειρα για το χρέος

 

Συνεχίζει να παραμένει το χάσμα ανάμεσα στη Γερμανία και στο ΔΝΤ αναφορικά με την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων.

Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο θέμα του χρέους αποδίδεται αυτή τη στιγμή στη στάση της Γερμανίας που παραμένει ιδιαίτερα αυστηρή. Για παράδειγμα, το Βερολίνο επιμένει στην επιμήκυνση του δανείου των 130 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ από τον EFSF κατά 5 μόλις έτη, το ΔΝΤ ζητεί 15 ενώ η ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον 10.

Μετά τις χθεσινές, άκαρπες, συναντήσεις στο Παρίσι για το χρέος οι δανειστές διαβεβαίωσαν ότι θα γίνουν νέες απόπειρες τις επόμενες ημέρες.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται με θέμα τις πολιτικές που θα μπορούσαν να στηριχθούν από ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους. Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους», δήλωσε χθες το απόγευμα για το ζήτημα ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος που έχει απομείνει για συμφωνία είναι ελάχιστος.

Προανήγγειλε ότι το Ταμείο σχεδιάζει άμεσα να εκπονήσει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο της τακτικής έκθεσης του Ταμείου (Article IV) για την Ελλάδα. "Δεν έχω συγκεκριμένη ενημέρωση για το πότε θα γίνει αυτό, αναμένω όμως να γίνει σύντομα".

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις για να δούμε τι μπορεί να επιτευχθεί ως προς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ. Σε αυτό εστιάζουμε πρωτίστως», ανέφερε.
Ωστόσο, έκανε σαφές ότι υπάρχει και η άλλη… εκδοχή, αυτή του παρατηρητή. «Ακόμη και στην περίπτωση που δεν συμμετάσχουμε με χρηματοδότηση θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε στενά με την Ελλάδα μέσω μίας μεταμνημονιακής εποπτείας και την παροχή συμβουλών. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι και μετά τη λήξη του προγράμματος», τόνισε.

Ουσιαστικά έθεσε και αυτός ως επόμενο μεγάλο ορόσημο αυτό του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ενώ προανήγγειλε ότι θα λάβει μέρος και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην περάσει η πίεση του ΔΝΤ για μία φιλόδοξη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η κυβέρνηση δείχνει ότι μπορεί να συμβιβαστεί με την πολύ πιο περιορισμένη παρέμβαση που επιθυμεί το Βερολίνο και αναδεικνύει ως θετική εξέλιξη την παραμονή του ΔΝΤ σε τεχνικό ρόλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ