Τα έξι μέτωπα για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου

Χρέος, δόση, αδιάθετα κεφάλαια της 3ης δανειακής σύμβασης, δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2022, μέτρα για το χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία συνθέτουν το πλαίσιο της συζήτησης

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι από τώρα προετοιμασμένοι για… ξενύχτι ή ακόμη και για… ξημέρωμα στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο. Είναι τόσο μακροσκελής η ατζέντα με τα εκκρεμή θέματα για το ελληνικό ζήτημα που δύσκολα θα βγει «λευκός καπνός» αν δεν μπει η… Παρασκευή. Το θέλει αυτό το… ξενύχτι ακόμη και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Διότι αν η συνεδρίαση διαρκέσει λίγο, μάλλον δεν θα είναι καλό σημάδι.

 

Προς το παρόν, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δουλεύουν ώστε να υπάρξει συμφωνία. Φυσικά, στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν και την εναλλακτική της 12ης Ιουλίου (σ.σ θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup στις Βρυξέλλες) ωστόσο προς το παρόν το ζητούμενο είναι να υπάρξει οριστική απόφαση προκειμένου τα «καλά νέα» να είναι διαθέσιμα και ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να «κλειδώσουν» όλα μαζί τα επιμέρους θέματα τα οποία έχουν ως εξής:

  1. Κλείσιμο 4ης αξιολόγησης. Μετά την ψήφιση του πολυνόμου σειρά παίρνουν οι υπουργικές αποφάσεις. Ήδη βγήκαν αντικειμενικές αξίες, ΕΚΑΣ και κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης ενώ έπεται συνέχεια μέσα στα επόμενα 24ωρα. Το EWG θα συνεδριάσει έκτακτα την Τρίτη ή την Τετάρτη για να επικυρώσει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και συντάξει το κείμενο συμμόρφωσης.
  2. Απόφαση για την τελευταία δόση (10-12 δις. ευρώ). Το ποσό δεν έχει οριστεί ακόμη αλλά θα κυμαίνεται στα επίπεδα που έχουν προαποφασιστεί στο πλαίσιο της 3η2 αξιολόγησης. Στο μεγαλύτερο μέρος του θα διατεθεί για τον κουμπαρά ασφαλείας.
  3. Στόχοι πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2022. Το περίπου 2% θα γίνει… ακριβώς. Το ζητούμενο είναι να οριστεί ο στόχος του 2023 και το περίπου 2% να είναι πιο κοντά στο 2% ή και ακριβώς πάνω στο 2% ώστε να υπάρξει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος μετά το 2022.
  4. Αξιοποίηση αδιάθετων κεφαλαίων του 3ου προγράμματος (27 δις. ευρώ). Θα μείνουν αρκετά αδιάθετα από τα περίπου 27 δις. ευρώ ωστόσο κάποια θα αξιοποιηθούν. Είτε για τον κουμπαρά ασφαλείας, είτε για την αποπληρωμή δανείων όπως της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τα οποία λήγουν σύντομα και είναι και ακριβά.
  5. Πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας. Θα προβλέπονται σίγουρα τριμηνιαίες εποπτείες ενώ θα υπάρξει συμφωνία σύνδεσης της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων με παροχές στο μέτωπο του χρέους.
  6. Μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Είναι φυσικά το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα με τον κατάλογο των εναλλακτικών να περιλαμβάνει την επιμήκυνση του δανείου του EFSF, τη μείωση του επιτοκίου και την επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (αλλά και η ΕΚΤ) από την κατοχή ελληνικών ομολόγων. Το ποσό αυτό εκτιμάται στα 4 δις. ευρώ και θα επιστραφεί σε τέσσερις ετήσιες δόσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτυγχάνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%.,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ