Μετρητά τέλος. Με κάρτες οι αγορές από 300 ευρώ και πάνω


Στη χρήση μετρητών στην αγορά πρόκειται να κάνει παρεμβάσεις από το νέο έτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Και αυτό διότι θεωρείται ως αντίμετρο στον κίνδυνο έξαρσης της φοροδιαφυγής από την κατάργηση του ορίου αναλήψεων μετρητών στο πλαίσιο της πρόσφατης χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων.

Εξετάζεται η μείωση του ορίου χρήσης μετρητών από τα 500 ευρώ ημερησίως ανά συναλλαγή, στα 300 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Οι συναλλαγές άνω των 300 ευρώ δεν θα γίνονται με μετρητά αλλά μόνο με κάρτα (πιστωτική ή χρεωστική) ή μέσω e-banking.

Τα μετρητά σε μεγάλο βαθμό έχουν περιοριστεί, όμως πολλοί καταναλωτές προτιμούν το ρευστό ειδικά σε περιπτώσεις συναλλαγών όπου λόγω του υψηλού ΦΠΑ μπορούν να γλιτώσουν μεγάλα ποσά.

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος που θα ισχύσει το νέο μέτρο, ωστόσο όλα δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, στο ΥΠΟΙΚ εξετάζει και αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών με κάρτα, προκειμένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα όρια των δαπανών για το αφορολόγητο πιθανόν να αλλάξουν ως εξής:

  • Στο 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήμερα)
  • Στο 20% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% που είναι σήμερα)
  • Στο 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω (από 20% που είναι σήμερα).

Σε κάθε περίπτωση, το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να ξοδέψει ο φορολογούμενος για το αφορολόγητο θα είναι τα 30.000 ευρώ, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ