Φορολογία και γραφειοκρατία εμποδίζουν την ανάπτυξη των εξαγωγών

Έρευνα της διαΝΕΟσις αποτυπώνει τις αδυναμίες των ελληνικών εξαγωγών και τα αίτια που εγκλωβίζουν την οικονομία στην εσωστρέφεια.

Η υπερβολική συμμετοχή των υπηρεσιών στο σύνολο των εξαγωγών, η μεγάλη εξάρτηση των εξαγωγών αγαθών από το πετρέλαιο και τα παράγωγά του, η χαμηλή συμμετοχή της βιομηχανίας και της γεωργίας στις εξαγωγές είναι μερικά από τα στοιχεία που εμποδίζουν την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών. Η διαΝΕΟσις διαπιστώνει πως το 75% των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στις γειτονικές μας χώρες, δηλαδή σε Τουρκία, Κύπρο, Βουλγαρία, Αίγυπτο και Λίβανο, με χαμηλό εισόδημα. Το 30% των ελληνικών εξαγωγών σε όρους αξίας διοχετεύεται σε αυτές τις χώρες.

Η έρευνα διαπιστώνει τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης στην εξαγωγική δραστηριότητα όπου οι 100 μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις εξήγαγαν το 2014 πάνω από το 50% των συνολικών εξαγωγών. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζομένους κάνουν πάνω από το 70% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Οι παθογένειες και οι αδυναμίες των ελληνικών εξαγωγών αποτυπώνεται στον κλάδο του ελαιολάδου, στον οποίο έχουν κατά καιρούς αναφερθεί και άλλες έρευνες. Η Ιταλία απορροφά το 70% των ελληνικών εξαγωγών μη τυποποιημένου ελαιολάδου και το εξάγουν εκ νέου ως ιταλικό, με αποτέλεσμα το ιταλικό μερίδιο αγοράς στις εισαγωγές των ΗΠΑ να είναι 43,5% έναντι 3,1% της Ελλάδας.

Στα κυριότερα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη των εξαγωγικών εταιρειών καταγράφονται η γραφειοκρατία και η δυσλειτουργία του δημοσίου τομέα, η υψηλή φορολογία, η έλλειψη πρόσβασης στον τραπεζικό τομέα καθώς και το υψηλό κόστος παραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ