Αλλαγή για τις ασφαλιστικές εισφορές σε “τίτλους κτήσης”

Από την 1η Φεβρουαρίου και όχι από την 1η Ιανουαρίου όπως είχε αρχικά αποφασιστεί, θα ισχύσει η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους αμείβονται με τίτλους κτήσης (παλαιότερα γνωστοί ως αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης).

Σε εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικής Αφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου αναφέρεται πως η μετάθεση αποφασίστηκε για λόγους ασφάλειας δικαίου, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ από 1ης Φεβρουαρίου και του γεγονότος ότι η υπουργική απόφαση για τον τρόπο καταβολής των εισφορών δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ που δόθηκε στην κυκλοφορία στο τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Για γραπτές συμβάσεις που έχουν καταρτισθεί μέχρι 31/01/2019, ανεξάρτητα εάν το παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών εκδοθεί πριν ή μετά την 1/2/2019, εφαρμόζεται το προγενέστερο καθεστώς.

Σε περίπτωση που υπάρχει προφορική συμφωνία μεταξύ ασφαλισμένου και αντισυμβαλλόμενου, ακόμη και αν αυτή έχει γίνει πριν από την 31/1/2019 ή δεν υπάρχει σύμβαση, οι νέες ρυθμίσεις εφαρμόζονται για παραστατικά που εκδίδονται μετά την 1/2/2019.

Για λόγους χρηστής διοίκησης, δεν αναζητούνται ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταλογισθεί για τίτλους κτήσης οι οποίοι έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ